vrijdag, 4. november 2005 - 13:15

Werk Marten Toonder in Nederlands Stripmuseum

Groningen

In Het Nederlands Stripmuseum Groningen is vanaf donderdag 13 april tot en met zondag 3 september 2006 een overzichtstentoonstelling van het werk van Marten Toonder te zien. De tentoonstelling belicht Toonders gehele oeuvre. Niet alleen Heer Ollie B. Bommel en Tom Poes, maar ook Panda, Kappie en anderen zijn te zien.

Tijdens de opening van de tentoonstelling wordt het auditorium van het stripmuseum omgedoopt tot ‘Marten Toonder zaal’. Het Nederlands Stripmuseum Groningen wil een prachtig en compleet overzicht van Toonder laten zien. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang en dit overzicht is vanaf 13 april 2006 te zien.

Marten Toonder, geestelijk vader van de naoorlogse Nederlandse Stripwereld betekende veel voor het stripmuseum. Hij was prominent lid van het comité van aanbeveling en Heer Ollie B. Bommel en Tom Poes sieren het logo van het museum.

Het Nederlands Stripmuseum Groningen zal vanaf 13 april met een overzichtstentoonstelling eer betonen aan Marten Toonder, geestelijk vader van de naoorlogse Nederlandse Stripwereld. Het museum is gestart met het samenstellen van de expositie die een brede indruk geeft van zijn levenswerk. Ollie B. Bommel en Tom Poes ontbreken uiteraard niet. “De nadruk van de tentoonstelling ligt echter niet alleen op Ollie B. Bommel en Tom Poes. Dat zou Toonder en zijn werk ontzettend te kort doen. Hij is en blijft zó machtig belangrijk voor de stripwereld.� aldus Albert Kraai, manager van Het Nederlands Stripmuseum Groningen. De expositie is tot 3 september te zien.

Tijdens de opening van de expositie wordt tevens het auditorium van het stripmuseum omgedoopt tot ‘Marten Toonder zaal’. Het Nederlands Stripmuseum Groningen wil zorg dragen voor een compleet overzicht van het werk van Marten Toonder. Een overzicht als deze vergt veel voorbereidingstijd. De expositie is om deze reden te zien vanaf 13 april 2006 en niet vanaf 30 november aanstaande, wat uit eerdere berichtgeving bleek.

Marten Toonder kreeg de meeste bekendheid als geestelijk vader van Heer Ollie B. Bommel en Tom Poes. Hij was oprichter en directeur van de Toonder Studio's, schreef en tekende vele stripverhalen, waaronder 'Panda', 'Kappie' en 'Koning Hollewijn'. Daarnaast maakte hij films en reclameboodschappen. Toonder overleed woensdag 27 juli 2005 op 93-jarige leeftijd in zijn slaap.
Provincie:
Tag(s):