woensdag, 13. juli 2005 - 10:47

Werkervaring belangrijke drijfveer voor vakantiebaan

Amstelveen

Naast het verdienen van geld zijn werkervaring, voorzetting van hun bijbaan, maar ook verveling voor scholieren de belangrijkste drijfveren om vakantiewerk te doen. Dat blijkt uit onderzoek van de vakcentrale FNV onder ruim 700 schoolgaande jongeren. Voor sommige meisjes zijn contacten een bijkomende factor. Jongens laten zich meer door hun vrienden op sleeptouw nemen.

Aanleiding voor het onderzoek is de start van de jaarlijkse vakantiewerk-campagne van Nederlands grootste vakcentrale. Die is bedoeld om jongeren voorlichting te geven over hun rechten en plichten als vakantiewerker. Agnes Jongerius gaf vanochtend de aftrap met een werkbezoek aan het brabantse recreatiepark Aquabest.

Uit de enquête blijkt ook dat jongeren vooral via familie en vrienden (36%) aan hun vakantiebaantje komen. En veel minder via advertenties (8%) en uitzendbureaus (9%).

De horeca (32%) en de detailhandel (27%) zijn veruit de meest favoriete sectoren. Vooral over de horeca hebben nogal wat jongeren een ideaalbeeld, zonder dat ze weet hebben van de doorgaans zware arbeidsomstandigheden.

Uit een eerdere FNV-enquête kwam al naar voren dat geld het belangrijkste motief is. Dit jongste onderzoek toont aan 45% van de scholieren tussen de 4 en 6 euro verwacht te gaan verdienen. De verwachtingen van HBO- en WO-studenten zijn hoger gespannen: 41% van hen denkt tussen de 7 en 9 euro te gaan verdienen.

Een overgrote meerderheid van de scholieren ziet de vakantiebaan als iets tijdelijks. Althans 72% van hen geeft in het onderzoek aan niet voor vast te willen werken bij het bedrijf waar ze vakantiewerk gaan doen. Enige uitzondering zijn de MBO ers, 44% van deze groep wil later wel aan de slag bij het bedrijf waar in de vakantie gewerkt wordt.
Categorie:
Tag(s):