dinsdag, 12. juli 2005 - 19:39

Who’s the Boss?

In de eerste echte bergrit van deze Tour toonde Lance Armstrong wie de sterkste is. Aan alle twijfels kwamen een eind, want zowel hij als zijn ploeg waren weer als vanouds. Alejandro Valverde won de Alpenrit naar Courchevel, maar Armstrong nam het geel weer terug van Jens Voigt.
<BR>
<BR>Maandag besloot de Tourorganisatie al dat de etappe ingekort zou worden. In de oorspronkelijke startplaats Grenoble zouden plaatselijke boeren namelijk gaan protesteren tegen het verbod op de wolvenjacht.

De verplaatsing naar het verder op gelegen Brignoud had echter weinig zin, want de boeren wisten ook daar de start van de etappe op te houden.

Waarschijnlijk ingegeven door de euforie binnen de Rabobank-ploeg probeerde Joost Posthuma in de eerste kilometer er vandoor te gaan. Hij kreeg gezelschap van Laurent Brochard, Joeri Krivtsov, Gianluca Bortolami, Luis Sanchez, Mauro Facci en Inaki Isasi. De kopgroep bouwde de grootste voorsprong op het peleton in deze Tour op, maar ze waren niet bestand tegen “de grote mannen�.

De twijfels die er waren over de vorm van de Discovery Channel-ploeg werden door onder andere Rubiera, Azevedo, Hincapie en Popovych te niet gedaan. Het tempo werd aan de voet van de slotklim naar Courchevel ongenadig opgevoerd. Mayo, Menchov, Sevilla en Heras waren de eerste van de favorieten die niet konden volgen. Op het moment dat Armstrong alleen kwam te zitten, nam hij zelf het initiatief. Vinokourov reed op dat moment al op een minuut en ook zijn ploeggenoten Ullrich en Klöden moesten passen voor de tempoversnelling van de Texaan.

Alleen de Spanjaarden Valverde en Mancebo en de bolletjestrui-drager Rasmussen konden Armstrongs tempo volgen. De vier werkten, mede op aandringen van Armstrong, goed samen en vergrootten daarmee de voorsprong op de achtervolgers. Na een demarrage van Rasmussen in de laatste kilometer ging de Amerikaan Armstrong. Valverde kon met pijn en moeite in het wiel komen, maar perste er in de laatste meters toch nog een eindsprint uit. Armstrong was echter de grote winnaar vandaag, want hij pakte op al zijn concurrenten tijdwinst en liet zien dat hij opnieuw de baas is.

Uitslag tiende etappe
1. Alejandro Valverde (Spa) 4.50.35
2. Lance Armstrong (VS) z.t.
3. Michael Rasmussen (Den) + 0.09
4. Francisco Mancebo (Spa) z.t.
5. Ivan Basso (Ita) + 1.02
6. Levi Leipheimer (VS) + 1.15
7. Eddy Mazzoleni (Ita) + 2.14
8. Cadel Evans (Aus) z.t.
9. Andreas Klöden (Dui) z.t.
10. Andrej Kasjetsjkin (Kaz) z.t.
Categorie:
Tag(s):