donderdag, 3. februari 2005 - 15:37

Wie ben jij ????

Amsterdam

Circa de helft van de Nederlanders vindt dat de vader het recht heeft om zonder de toestemming van de moeder zekerheid te krijgen over zijn biologische vaderschap. Vooral mannen en vrouwen van 18 tot 34 jaar zijn het eens met deze stelling (58 procent). Ruim tweederde van de mannen zegt een vaderschapstest te overwegen bij twijfel. Hierbij gaat bij de meerderheid de voorkeur uit naar een ‘doe-het-zelf’ test boven een doktersbezoek (56 procent).

Dit blijkt uit cijfers van een TNS NIPO bevolkingsonderzoek. Het onderzoek werd uitgevoerd ter gelegenheid van de introductie van de nieuwe humatrix vaderschapstest. De test is vanaf vandaag in Nederland beschikbaar.

De basis van de vaderschapstest is een DNA-analyse. Aan de hand van een zogeheten DNA-‘vingerafdruk’ worden erfelijke kenmerken met elkaar vergeleken. Dankzij de nieuwste wetenschappelijke methoden en technieken die het biotechnologisch bedrijf gebruikt, garandeert de humatrix vaderschapstest op zijn minst 99,9999 procent zekerheid.

Hiervoor is het erfelijke materiaal van het kind, de moeder en mogelijke vader nodig. Ook zonder een DNA-monster van de moeder is het mogelijk de test uit te voeren. Na bestelling krijgen betrokkenen een humatrix Safekit thuisgestuurd. Dit pakket bevat alles wat nodig is om de test eenvoudig zelf thuis uit te voeren; sticks voor het afnemen van testmateriaal, buisjes en een te verzegelen verpakking voor verzending naar het laboratorium. ©BON
Provincie:
Tag(s):