woensdag, 29. juni 2005 - 21:08

Wie houdt Armstrong af van zijn 7e overwinning?

Lance Armstrong heeft al aangekondigd dat dit zijn laatste Tour de France zal zijn. Maar ziet hij deze deelname als een verplichting naar zijn nieuwe sponsor Discovery Channel of is hij er opgebrand om in stijl afscheid te nemen? Zijn concurrenten liggen in ieder geval op de loer, want nu het nog kan willen zij hem in een direct duel verslaan.

Contractueel was Armstrong verplicht om voor zijn sponsor Discovery Channel nog minimaal één Tour de France te rijden. Waar hij normaal gesproken na de finish op de Champs Elysées al bezig was met de volgende Tour, besloot hij nu pas in januari dat hij de Tour van 2005 zou gaan rijden. De grote vraag is natuurlijk of hij zich nog één keer kan opladen voor de Tour. Dit voorjaar kon Armstrong in ieder geval niet tot een overwinning komen. In Parijs-Nice staakte hij al snel de wedstrijd, in de Ronde van Georgia kon hij geen indruk maken en in het eindklassement van Dauphiné Libéré bezette hij de vierde positie.

De zwaarste concurrentie komt waarschijnlijk van de T-Mobile-ploeg. Jan Ullrich is in ieder geval blij met de deelname van Armstrong, want “als je de Tour wilt winnen, dan wil je het liefst ook de grote favoriet kloppen�. In de Ronde van Zwitserland won Ullrich de individuele tijdrit en droeg hij vier dagen de leiderstrui. Hiermee lijkt Ullrich een uitstekende voorbereiding op de Tour de France te hebben gehad.

De kracht van T-Mobile is dat de ploeg, naast Ullrich, nog twee troeven voor het klassement heeft. Andreas Klöden werd vorig jaar verrassend tweede achter Armstrong en Alexandre Vinokourov stond in 2003 al eens op het podium. Klöden heeft in het voorseizoen echter nog niet van zich doen laten spreken en werd zelfs voor Luik-Bastenaken-Luik vanwege conditionele achterstand uit de ploeg gezet. Vinokourov was in deze klassieker wel in vorm en won. Door zijn strijdende en aanvallende manier van koersen zou hij het Armstrong wel eens heel lastig kunnen maken.

Ivan Basso eindigde vorig jaar derde in het eindklassement. Dit jaar had hij kans om de Giro d’Italia op zijn naam te schrijven,maar werd gekweld door maagproblemen. Wel won hij twee etappes, namelijk een bergrit en een tijdrit. Een tegenvaller voor de Italianen is het afzeggen van Damiano Cunego en Gilberto Simoni. Beide renners uit de Lampre-ploeg hadden misschien een rol kunnen spelen in het hooggebergte.

Iban Mayo kende vorig jaar een dramatische Tour de France. Nadat hij in het voorseizoen had geïmponeerd, kon hij niet aan de hooggespannen verwachtingen voldoen. Dit jaar heeft hij zijn voorbereiding aangepast, maar tot op heden heeft dat nog niet tot succes geleid.
Joseba Beloki en Roberto Heras zijn de twee kopmannen van Liberty Seguros. Heras wil na drie eindoverwinningen in de Vuelta zijn kunsten ook wel eens vertonen in de Tour de France. Het is te hopen dat Beloki na zijn zware val in 2003 weer terug is op zijn oude niveau. In het verleden heeft hij immers bewezen dat hij het Armstrong lastig kan maken.

Voor de 24-jarige Alejandro Valverde lijkt het podium in Parijs nog te hoog gegrepen. Toch zou hij in staat moeten kunnen zijn om in ieder geval een etappe op zijn naam te schrijven.

Door goede prestaties in het voorseizoen zijn Santiago Botero (2e in klassement Dauphiné Libéré) en Michael Rogers (2e in klassement Ronde van Zwitserland) outsiders voor een top-5 notering. Ook de Amerikanen Bobby Julich en Levy Leipheimer zouden tot een dergelijke prestatie in staat moeten kunnen zijn.
Categorie:
Tag(s):