zondag, 27. februari 2005 - 12:12

Wie stoot Schumacher van de troon?

Na een lange winterstop gaat het komend weekend weer beginnen: de Formule 1. Alle teams hebben hun auto gepresenteerd en zijn klaar voor een nieuw seizoen met nieuwe kansen. Grote vraag blijft natuurlijk wie het kan opnemen tegen Michael Schumacher, die vanaf 2001 af elk jaar wereldkampioen werd.

Hopelijk wordt het voor de fans een leuker seizoen dan 2004. Vorig jaar stond 'der Schumi' op eenzame hoogte en al snel werd duidelijk dat de rest van de coureurs kon gaan strijden voor de 2e plaats.

Vooral het eerste deel van vorig seizoen was Schumacher ongenaakbaar. Hij kreeg alleen wat tegenstoot van zijn teammaatje Barrichello en maakte een slippertje in Monaco.

Het tweede deel was voor de kijker een stuk spannender. In de GP van Belgie wist Raikonnen eindelijk Schumacher te verslaan. Schumacher werd in die race wel al wereldkampioen, maar hij was zeker niet de uitgesproken beste van het veld. Ook de daarop volgende races bleek Schumi niet meer zo vooraan te racen en mochten de anderen voor de overwinning gaan. Wat kunnen we dit seizoen verwachten van de teams?

Ferrari bleek tijdens de wintertests niet onklopbaar te zijn. Rijders Schumacher en Barrichello konder het tempo van de McLarens en Renaults moeilijk volgen. In de rangschikking van de tests stonden ze meestal een in de middenmoot. Ferrari start het seizoen met een doorontwikkelde F2004-M. Toch is Ferrari weer de grote favoriet bij iedereen en Schumacher zal zijn titel niet zomaar kado gaan geven.

Verrassing van vorig jaar was British American Racing. Jenson Button was regelmatig op het podium terug te vinden en Takumo Sato won uiteindelijk de 'Rookie of the Year'-award. Toch zal het lastig worden om de prestaties van 2004 te verbeteren omdat de auto nog niet overtuigde in de winter en de Honda-motoren wel een onbetrouwbaar zijn.

Renault bleek ook snel te zijn in de winter. Fernando Alonso is kopman van het team en Giancarlo Fisichella moet zeker ook in staat zijn om een GP te kunnen winnen. De aerodynamica is altijd een sterk punt geweest van de Renaults en ze moeten zeker als outsider gezien worden in 2005.

Groot vraagteken kan gezet worden bij BMW Williams. Het team heeft twee nieuwe rijders en lijkt een nieuwe start te gaan maken. Van Mark Webber wordt verwacht dat hij het kan opnemen tegen Schumacher. Teamgenoot is Nick Heidfeld, die in de winter een tweestrijd moest aangaan met Antonio Pizzonia wie het racestoeltje ging bemannen.

Goede kanshebber voor de titel zijn dit jaar de rijders van McLaren. Van Kimi Raikonnen en Juan Pablo Montoya wordt veel verwacht in 2005. Montoya is de vervanger van Coulthard en met twee agressieve rijders kan dit team wel eens flink gaan verrassen. In de wintertests bleek wel al dat de auto goed was en was vaak bovenaan te vinden.

Sauber baarde vooral opzien door een ex-wereldkampioen in dienst te nemen. Jaques Villeneuve werd binnengehaald en bekend is dat hij altijd voor kleur en actie zorgt tijdens een race. Felipe Masse mag het nog een jaar proberen en hij zal vooral zijn teammaat proberen te verslaan.

Van Toyota ken gezegd worden dat ze kwaliteit hebben ingekocht. Het team met een een na grootste budget heeft Ralf Schumacher en Jarno Trulli binnengehaald. Beide zijn dit GP-winnaars en kosten nog moeite zijn gespaard om nu voor de eerste overwinning van Toyota te gaan.

Van Jordan wordt niet teveel verwacht. Het team was afgelopen winter vooral bezig met overgenomen te worden door de Midland-group en heeft nog nauwelijks kunnen testen. Twee rookies mogen het ook proberen dit jaar: Narain Karthikeyan uit India en Tiago Monteiro uit Portugal. Daarnaast heeft het team van Jordan ook twee Nederlanders aangetrokken voor het testwerk. Robert Doornbos en Nicky Pastorelli mogen proberen de auto beter te maken naast de races.

De Nederlandse racefans kunnen vooral Minardi in de gaten houden. Christiaan Albers gaat proberen het team omhoog te helpen. Maar het zal niet makkelijk gaan. Minardi is al jaren lang de hekkensluiter en dat zal ook dit jaar niet veranderen.

Als laatste team heeft Red Bull zich ingeschreven. Dit is het overgenomen Jaguar-team van vorig jaar. David Coulthard is een van de rijders en hij heeft genoeg ervaring om het team omhoog te helpen. Christian Klien heeft de steun van Red Bull achter zich en misschien zal hij tijdens het seizoen vervangen worden door Vitantonio Liuzzi.

Op 4 maart zullen de motoren weer brullen in Melbourne. De race worden hier om 4:00 s'nachts uitgezonden en Blik op Nieuws gaat volop nieuws brengen rondom de races en de rijders.
Categorie:
Tag(s):