maandag, 16. mei 2005 - 16:13

Wilders deelt 15 folders uit tijdens tourNEE

Venlo

Met een vertraging van een half uur kwam Geert Wilders om 11:30 uur aan in zijn geboortestad Venlo, waar hij de aftrap gaf voor zijn tourNEE door Nederland. Hij koos voor zijn landelijke campagne tegen de Europese Grondwet zijn geboorteplaats Venlo uit. Met deze tourNEE wil Wilders de inwoners van Nederland wijzen op de negatieve uitwerking van de Europese Grondwet voor Nederland. Zijn advies tegenover de bevolking is dan ook om op 1 juni tijdens het referendum tegen de Grondwet te stemmen.

Met zijn slogan ‘Nederland moet blijven’ trekt het Venlose Tweede Kamerlid twee weken lang met een bus door Nederland en zal op allerlei plaatsen opduiken om zijn menig tegenover de stemmers duidelijk te maken.

Vanwege zijn publieke optreden was de pers massaal aanwezig waaronder ook enkele buitenlandse zenders, zoals de BBC. Naast Wilders’ eigen beveiligingsmensen, had de politie Limburg-Noord 40 extra politiemensen ingezet om de veiligheid te waarborgen.

In het kielzog van Wilders zijn ook de Jonge Democraten te vinden. Zij beweren juist het tegenovergestelde van de Groep Wilders; stem voor de Europese Grondwet. Zij proberen met hun argumentatie Wilders standpunten te ontkrachten. Ook geven ze een korte cursus ‘Europese Grondwet in 10 minuten’. Zij liepen gelijk op met de karavaan van Wilders om hun positief advies voor Europa te verspreiden.

Wilders start zijn campagne, omdat hij vreest voor de identiteit van Nederland, indien er een Europese Grondwet komt. In de persconferentie van afgelopen vrijdag zei de Venlonaar dat ‘er een belangrijke volgende stap wordt gezet in de richting van een federale Europese superstaat met fors minder invloed van Nederland op haar eigen toekomst’.

Het centrum van Venlo was goed gevuld deze Pinksterdag. Maar zoals bekend trekt Venlo ook veel Duitse toeristen. Hier liep Wilders nogal eens tegenaan tijdens het folderen. Veel folders is hij niet kwijtgeraakt, maar media-aandacht heeft hij voldoende gehad tijdens zijn gang onder de mensen. Het bezoek is rustig verlopen.

© BON/Tekst en foto’s: John Peters
Provincie:
Tag(s):