maandag, 31. januari 2005 - 10:13

Winkeldief gezien

Rotterdam

Een proef waarbij een computer door middel van beveiligingscamera’s veelplegers herkent, is geslaagd. De proef werd gehouden in het Rotterdamse winkelcentrum Zuidplein. De beelden van de camera’s werden naar een computersysteem gestuurd, waar foto’s van vrijwilligers in zaten die voor de proef als winkeldief fungeerden. Negen van de tien keer werden de personen door het systeem herkend.

Het systeem was eind vorig jaar een aantal weken in de meldkamer van het winkelcentrum geïnstalleerd. In de database zitten foto’s van veelplegers. Het systeem zoekt naar kenmerken van de foto’s in de database, waarbij het de personen herkent aan onder meer de vorm van het gezicht, de afstand tussen de ogen en de positie van de neus en mond.
Nu is het installeren van een definitief systeem niet haalbaar. Momenteel heeft één winkeldief een verbod gekregen voor Zuidplein. Politie en het Openbaar Ministerie kijken nu naar de mogelijkheid om het systeem ook in te zetten in openbare gebieden rond winkelcentra en bus- en metrostations. © BON
Provincie:
Tag(s):