zondag, 29. mei 2005 - 15:46

Winst Alonso door uitval Raikonnen

Fernando Alonso heeft vandaag de Grand Prix van Europa op z'n naam geschreven. De morele winnaar op de Duitse Nürnburgring was echter Kimi Raikkonen, die alweer aan een prachtige race bezig was.

Na vanaf start al op kop te gaan behield de Fin overal de leiding, hij viel alleen terug na de pitstops. Helaas zorgde een vervormde band voor sterke trillingen in de McLaren. Eén ronde voor het einde begaf de rechter voorwielophanging het en Kimi spinde in de eerste bocht de grindbak in. Zo kon Alonso z'n vierde overwinning van het seizoen pakken.

Net voor de opwarmronde bleef Fisichella’s Renault staan, waardoor het veld een tweede extra ronde moest maken omdat de Renault niet op tijd van de baan kwam om in de pits te starten.

Pole- man en thuisrijder Nick Heidfeld werd bij de start al direct voorbij gestoken door Raikkonen. Hij reed wel de hele race in de voorhoede mee, maar moest uiteindelijk door zijn 3 stopstrategie genoegen nemen met plaats 2. Laatste man op het podium was Rubens Barrichello, na een aanvaring bij de start knokte hij zich goed terug. Dit laat zien dat de Ferrari wel degelijk potentieel heeft.

Toen Raikkonen bij de start Heidfeld verschalkte crashten Montoya en Webber met elkaar in de eerste 180 graden bocht. Montoya’s voorwiel raakte de achterkant van de Williams van Webber, waarna deze moest opgeven. Rubens Barrichello, Michael Schumacher en Takuma Sato moesten hierdoor ook een omweg maken.

Alonso werd in die eerste bocht door Ralf van achteren geraakt, die voor een nieuwe neus naar de pits moest. Alonso kon vanaf plaats vijf de weg vervolgen. Coulthard had het meeste voordeel bij het startincident, vanaf een 12e startplaats reed hij naar plek 4.

Raikkonen en Heidfeld bouwden een voorsprong op van zo’n 10 seconden ten opzichte van Trulli. In ronde zes had Montoya zich tot plaats 9 teruggewerkt terwijl Fisichella, gestart vanuit de pits, inmiddels 12e lag.

Trulli’s derde plaats werd hem helaas snel weer afgenomen. Hij kreeg van de race directors een drive trough penalty opgelegd omdat z’n monteurs voor de start te lang op de grid stonden. Hij reed in ronde 8 door de pitstraat.

Zo kwam Coulthard als 3e door, 17,4 seconden achter Raikkonen. Heidfeld hing daar weer 2,2 seconden achter toen hij in de 12e ronde voor het eerst stopte. Barrichello was een ronde daarvoor al naar binnen geweest.

Raikkonen pitte in ronde 18 zodat de blauwe Red Bull wagen van Coulthard voor het eerst op kwam van een wedstrijd kwam te liggen. Helaas duurde dit spektakel niet al te lang, want na 2 ronden moest de Schot ook naar binnen zodat Alonso aan de kop kwam.

Het stuivertje wisselen ging gewoon verder want de Renault van Alonso loopt ook niet op lucht, in ronde 23 kwam Kimi weer aan de leiding. Alonso kwam achter Nick Heidfeld in derde positie terug de baan op.

Ondertussen had Coulthard ook een drive trough penalty gekregen omdat hij bij z’n pitstop te snel in de pitstraat had gereden. Hij kwam in ronde 23 na z’n gedwongen omweg achter Alonso terug. Barrichello lag nu 4e.

De toeschouwers zagen in ronde 30 ineens landgenoot Nick Heidfeld aan de leiding. Hij had Kimi Raikkonen ingehaald toen deze een stukje alternatieve route over het gras reed.
Heidfeld kwam een ronde later al naar binnen, Barrichello volgde met z’n tweede stop in ronde 33. Raikkonen had ondertussen wat probleempjes met Villeneuve toen die in de eerste bocht op een ronde werd gezet.

De tweede uitvaller van vandaag werd Ralf Schumacher die met z’n wielen in het gras terecht kwam en spinde in ronde 34.

Ronde 40: Raikkonen leidt met 14,9 seconden op Alonso, Heidfeld zit hier weer 14 seconden achter vervolgens Barrichello als vierde, Coulthard vijfde, Massa zesde en Michael en Montoya vechtend voor plaats 7.

Alonso kreeg in ronde 43 weer even de leiding omdat Kimi naar binnen was. De Spanjaard maakte echter een foutje toen z’n wielen in bocht 7 blokkeerden en hij een stukje door het gras moest. Hij ging in ronde 48 naar binnen voor brandstof.

Heidfeld verloor aanvankelijk z’n tweede plaats aan Alonso toen hij voor z’n derde stop in ronde 50 naar binnen ging. Hij kwam net voor Barrichello als derde naar buiten.

Met nog 5 ronden te gaan begaf Massa’s band, het kapotte rubber sloeg een gedeelte van z’n voorvleugel weg. Hij hiervoor toch nog naar binnen en finishte als 14e. Raikkonen kon z’n derde overwinning op rij niet boeken door z’n crash in de laatste ronde waardoor Alonso voor de vierde keer dit seizoen won.

Uitslag race Grand Prix Europa

pos=1.naam=ALO1:31:46.46810
pos=2.naam=HEI+ 16.5678
pos=3.naam=BAR+ 18.5496
pos=4.naam=COU+ 31.5885
pos=5.naam=MSC+ 50.4454
pos=6.naam=FIS+ 51.9323
pos=7.naam=MON+ 58.1732
pos=8.naam=TRU+ 1:11.0911
pos=9.naam=LUI+ 1:11.5290
pos=10.naam=BUT+ 1:35.7860
pos=11.naam=RAI+ 1 ronde0
pos=12.naam=SAT+ 1 ronde0
pos=13.naam=VIL+ 1 ronde0
pos=14.naam=MAS+ 1 ronde0
pos=15.naam=MNT+ 1 ronde0
pos=16.naam=KAR+ 1 ronde0
pos=17.naam=ALB+ 2 ronden0
pos=18.naam=FRI+ 3 ronden0

pos=19.naam=RSC+ 45 ronden0
pos=20.naam=WEB+ 59 ronden0
Categorie:
Tag(s):