vrijdag, 16. december 2005 - 6:42

Winst AZ niet genoeg voor groepszege

AZ loot morgen een van de afvallers uit de Champions League. De ploeg van trainer Louis van Gaal beëindigde als tweede de groepsfase van de UEFA Cup achter Middlesbrough. Zelf wonnen de Alkmaarders dankzij een goal van Danny Koevermans met 1-0 van het Zwitserse Grasshoppers.

Maar omdat de Engelsen dankzij twee goals van de Italiaan Maccarone het al geplaatste Levski Sofia met 2-0 huiswaarts stuurden, zat groepswinst er vanwege het doelsaldo niet in.

Tegen Grasshoppers gebruikte Louis van Gaal zijn beproefde roulatiestysteem maar weer eens. Zodoende was er voor het eerst dit seizoen een plaatsje ingeruimd voor Harris Mendunjanin. Het talent uit eigen kweek was na zestien minuten spelen meteen betrokken bij het gevaarlijkste moment van AZ uit de eerste helft. Hij anticipeerde goed op een voorzet van Demy de Zeeuw, maar zag zijn inzet gekeerd worden worden doelman Coltorti.

Veel verder dan die poging wist AZ in de eerste helft niet te komen. De ploeg van Van Gaal had het lastig met de mandekking, die Grasshoppers over het hele veld toepaste en moest lijdzaam toezien hoe de Zwitsers, puntloos aan het duel begonnen, de beste kansen kregen. Doelman Henk Timmer moest meerdere malen handelend optreden. Vooral Salatic en Renggli kregen opgelegde mogelijkheden.

Pas vlak voor rust kon AZ zich nog eenmaal oprichten. Een vlotlopende combinatie van De Zeeuw, Danny Koevermans en Denny Landzaat eindigde met een schot van de international. Opnieuw stond doelman Coltorti weer in de weg.

Na rust bleef AZ ondermaats presteren en kwam het opnieuw goed weg toen een vrije trap van de Braziliaan Dos Santos op de lat uiteen spatte. Dat waarschuwingsschot tien minuten na de pauze had AZ eindelijk wakker moeten schudden. Dat gebeurde niet en dus greep Van Gaal in. Hij bracht Barry Opdam en Stein Huysegems voor de tegenvallende Grétar Steinsson en Barry van Galen.

Die wijziging leverde een korte opleving van AZ op. Het was genoeg voor het enige doelpunt van de wedstrijd. Kew Jaliens kwam door op rechts en vond in de kluts Koevermans. Die wist wel raad met het buitenkansje. Omdat Grasshoppers leeggespeeld raakte en AZ zijn avond duidelijk niet had, bloedde de wedstrijd daarna dood.
Categorie:
Tag(s):