Wethouder Hazeu mocht vandaag zelf even voor molenaar spelen. Nadat het graan van de wagen was gehaald, maalden de maalstenen het tot meel. Vervolgens ging de zak met witte poeder naar de naast de molen gelegen bakkerij van Frank en Edo Kruijver. Hier kan vanaf vandaag weer brood en vlaai gehaald worden dat op ambachtelijke wijze is gebakken.
De opening trok veel belangstellenden.
Voorafgaande aan de opening vertrok vanaf het Vrijthof een kleine stoet met klassieke tractoren richting de molen. Bij aankomst was het passen en meten om door het aanwezige publiek een weg te vinden voor een parkeerplaats.
Na het officiële gedeelte konden de aanwezigen genieten van warme koffie en vlaai.
De molen heeft zowel een commercieel als toeristisch karakter.
Naast de gewone verkoop van producten kan er ook gekeken worden hoe een product tot stand komt. Dit concept is voorlopig de enige in zijn soort, aldus bakker Edo Kruijver. Daarmee heeft Maastricht dan ook meteen een primeur.
© BON Tekst/foto's Jean-Pierre Geusens