dinsdag, 19. april 2005 - 16:03

Witte rook ter ere van Benedictus de 16de

Oudenbosch

Vier minuten nadat bekend werd gemaakt dat kardinaal Joseph Ratzinger de nieuwe paus wordt heeft men in Oudenbosch witte rook uit de schoorsteen laten komen. De basiliek in Oudenbosch is een replica van de St.Pieter in Rome en de witte rook is een eerbetoon aan de nieuwe paus.
<BR>
<BR>Paus Benedictus de 16de zou een duister verleden hebben volgens kenners. In Duitsland wordt hij ook wel de pantser kardinaal genoemd. Vanwege zijn enorm conservatieve opstelling.

De afgelopen dagen is er druk getest met stro en hooi en dat ging allemaal goed. De schoorsteen van de basiliek was al jaren niet meer in gebruik en is door de plaatselijke smid van en nieuwe rookkanaal voorzien en nu weer klaar voor gebruik. De witte rook was in de omtrek goed te zien.

De nieuwe Paus:

Joseph Ratzinger werd geboren in Beieren. In 1939 begon hij aan zijn priesterstudie aan het seminarie. In 1943, op 16-jarige leeftijd, werd hij, net als de rest van zijn klas, ingezet bij het luchafweergeschut. In 1944 werd hij soldaat bij de Wehrmacht en in 1945 werd hij door de Amerikanen krijgsgevangen gemaakt.

Na de Tweede Wereldoorlog hervatte Ratzinger, samen met zijn broer, Georg Ratzinger, zijn priesterstudie. Op 29 juni 1951 werd Joseph Ratzinger tot priester gewijd door Michael kardinaal von Faulhaber van München. In 1953 werd hij doctor in de theologie.

In 1959 werd Ratzinger hoogleraar dogmatische theologie aan de Universiteit van Bonn en in 1966 te Tübingen. Aan de Universiteit van Tübingen doceerde in die dagen ook de Zwitserse theoloog Hans Küng. Ratzinger kon zich echter nauwelijks vinden in Küng's theologie, waarin de inter-religieuze dialoog een belangrijke plaats inneemt. Ratzinger hing de traditionele theologische opvattingen aan.

In 1969 werd Ratzinger hoogleraar aan de Universiteit van Regensburg. In 1972 was hij medeoprichter van het katholieke tijdschrift Communio samen met Hans Urs von Balthasar, Henri de Lubac en anderen. Communio wordt tegenwoordig gepubliceerd in vele talen, waaronder het Engels, Duits, Spaans en Nederlands. In maart 1977 werd Ratzinger tot aartsbisschop van München en Freiburg gewijd. In juni van dat jaar werd hij tevens kardinaal.

Op 25 november 1981 werd hij prefect van de Congregatie van de Doctrine van het Geloof, de voormalige Heilige Inquisitie (tot 1908). In 1992 trad hij als aartsbisschop van München af en werd kardinaal-bisschop van Velletri-Segni in 1993 en in 1998 werd hij vice-deken van het het College van Kardinalen. In 2002 werd mgr. Joseph Ratzinger Deken van het College van Kardinalen.

Ratzinger staat bekend omwille van zijn trouw aan de leer van de Katholieke Kerk, ook inzake morele thema's. Op het gebied van de inter-religieuze dialoog en de oecumene heeft hij een belangrijke invloed gehad na het Tweede Vaticaans Concilie. En vanaf vandaag is hij dus Paus benedictus de 16de. © BON / Miranda van der Sloot/ Foto Remco de Ruijter
Provincie:
Tag(s):