zaterdag, 26. februari 2005 - 19:21

Woonboten aan de ketting

Zwolle

Er komt een definitief einde aan de Zwolse wildgroeiontwikkelingen op het water. Een nieuwe ligplaatsverordening is in de maak. Wethouder Gerard van Dooremolen, zelf een fervent bootliefhebber, gaat paal en perk stellen aan deze nieuwe manier van wonen.
<BR>

Met de timing kon het niet beter. De Hiswa in Amsterdam trekt steeds meer bezoekers. Het bewijs van een toenemende interesse voor wonen op het water. Ligplaatsen voor woonschepen raken steeds meer in trek. Ook de Overijsselse hoofdstad ontkomt niet aan deze ontwikkeling. Makelaars bieden in toenemende mate woonboten te koop aan terwijl enige weken geleden Zwolle’s eerste studentenboot in gebruik werd genomen. Maar ook nieuwe schepen, van vorstelijke afmetingen en voorzien van alle gewenste gemakken, blijken als warme broodjes over de toonbank te gaan. Voor de gemeente Zwolle aanleiding om de oude ligplaatsverordening eens kritisch te bekijken.

Het gevolg is een wijziging van de oude regels en het concept wordt eerdaags aan de gemeenteraad voorgelegd. De plannen moeten in ieder geval voorkomen dat woonbootontwikkelaars zich massaal op Zwolle gaan storten. Een natuurlijk persoon mag straks slechts een ligplaats op zijn naam hebben staan. Tevens komen er nieuwe regels voor afmetingen, de afstand tot bruggen, de onderlinge afstand tussen boten en de ligging in de Zwolse stadsgracht. ‘Het historische stadsgezicht dient daarbij gerespecteerd te worden', zegt Dooremolen. Daarom mogen alleen nog voormalige beroepsschepen aanspraak maken op een plekje in de Zwolse stadsgracht. Woensdag 9 maart houdt de gemeente een speciale informatiebijeenkomst in Urbana. Hoewel de plannen nog niet door de gemeenteraad zijn goedgekeurd moeten aspirant woonscheepbewoners nu al rekening houden met een gemeentelijke handelwijze in de sfeer van de nieuwe verordening.
© BON/tekst: PBN/foto: Alain de Jong.

Provincie:
Tag(s):