zondag, 25. september 2005 - 12:37

World Solar Challenge: Enschede strijdt tegen Delft

Enschede

Zondag is dan eindelijk de Solar Challenge Race begonnen. 21 zonnecelauto's vanuit de hele wereld moeten meer dan 3000 kilometer afleggen in Austalië en wie het eerst aankomt is de winnaar. In 2001 en 2003 waren de winnaars de studenten van de Universiteit van Delft. Maar nu hebben ze concurrentie vanuit eigen land. De studenten uit Enschede doen ook mee om de beker binnen te halen. De studenten uit Twente noemden hun concullega's uit Delfst al een stelletje kakballen. Oorlog in het land van de kangoeroes?

Het team uit Delft doet mee met een auto die de naam draagt Nuon 3. De Twentse auto heeft de Solutra. Het team uit Delft noemt hun auto de Nuna 3 en hebben meer geld in hun auto kunnen investeren, en heeft twee jaar meer ervaring. Het team van de UT Twente heeft een half miljoen euro in hun auto kunnen pompen dankzij investeerders.

Het team uit Delft wordt gesteund door Wubbo Ockels, die overigens ook het Twentse team van advies heeft voorzien. De Solutra heeft tot nu toe al tegenslagen gehad met lekke banden. Ook hebben ze minder kunnen testen omdat hun auto in beslag werd genomem door de douane en in quarantaine werd gezet. Op TV wordt veel aandacht besteed aan de Solar Challenge race en op internet is alles te volgen op solarteam

Dag 1:
Het Nuon Solar Team heeft na de eerste dag de koppositie ingenomen in de World Solar Challenge 2005. Hun zonnewagen Nuna 3, die pas als achtste over de startlijn in Darwin reed, nam rond de middag de eerste positie over van het Amerikaanse Michigan Team.

Na de kwalificaties van zaterdag op het circuit Hidden Valley in Darwin vertrok Nuna 3 als achtste vanaf het Parlementsgebouw in Darwin. In een ijltempo werden de zonnewagens van MIT (VS), STUT (Taiwan), Formosun (Taiwan), Apollo (Taiwan) en Tiga (Japan) ingehaald. Na minder dan een uur lag Nuna 3 op de derde plaats, vlak achter de grote concurrenten Aurora (Australië) en Michigan (VS). Verrassend snel werd ook het Australische team ingehaald en na een lekke band van het Amerikaanse team lag Nuna 3 rond de middag op kop.

Aan het einde van de racedag had Nuna 3 een afstand van 827 kilometer afgelegd. De Delftse studenten hebben een voorsprong van ongeveer een half uur op het Michigan Team. "We hebben iedereen ingehaald. Het was vooral enorm gaaf om met een recordsnelheid van 140 kilometer per uur voorbij Aurora te racen. Dit is nog maar de eerste dag dus er kan nog veel gebeuren, maar het gaat erg lekker." vertelt een enthousiaste Job van de Kieft, de coureur die Nuna 3 de eerste etappe reed.

tekst/foto: Robert Hoetink
Provincie:
Tag(s):