zaterdag, 12. februari 2005 - 10:32

Would you be my Valentine?

Gelderland

Maandag 14 februari is het weer zover: Valentijnsdag. Kun je tegenwoordig via tientallen sites de liefde verklaren met SMS, E-mail, E-card, bloemen- of bonbonservice, vroeger was dat wel anders.

Volgens de overlevering, gaat het verhaal van Valentijnsdag terug tot in de 3e eeuw van onze jaartelling. Een priester, Valentinus, deed goede daden voor zieken, ouderen en armen in Rome.

Zo genas Valentinus ook de pleegdochter van stadhouder Asterius. Asterius was hem hier zo dankbaar voor dat hij zich bekeerde tot het Christendom en direct alle christelijke gevangenen vrij liet. De toenmalige keizer Claudius II was het niet eens met deze gang van zaken en beval op 14 februari van het jaar 270 Valentinus te laten onthoofden.

Later werd Valentinus heilig verklaard door de kerk. 14 februari werd een feestdag: Valentijnsdag. In Engeland werd het feest destijds veel gevierd. Het werd toen als onbehoorlijk beschouwd om openlijk de liefde aan iemand te verklaren. Op 14 februari werd een uitzondering gemaakt; je kon de liefde van je leven ongestraft verrassen met een cadeau (vaak zoetigheid in de vorm van een hart) of een hartverwarmende ‘love letter’.

Tegenwoordig heeft Valentijnsdag een hele andere inhoud. In de meeste culturen op onze planeet kun je ongestraft iemand de liefde verklaren. En gelukkig maakt daarbij steeds vaker je geaardheid niet meer uit.
Nee, Valentijnsdag is niet meer wat het was. Je kunt je liefde verassen met dure parfums, draadloze natscherende apparaten of luxe diners.
Wil je dit jaar iemand op orginele wijze de liefde verklaren, schrijf dan zelf een gedicht, breng persoonlijk een bosje rozen langs of verras je hartendief met een appeltaart uit eigen oven. Succes gegarandeerd!

©BON - Bob Walker
Provincie:
Tag(s):