maandag, 7. maart 2005 - 12:53

XS4ALL start procedure tegen de Nederlandse Staat

Internetprovider XS4ALL is een procedure begonnen tegen de Nederlandse Staat om de kosten vergoed te krijgen voor het beschikbaar stellen van de internetverbindingen. De provider verklaarde in de procedure al vanaf 2001 een half miljoen euro kosten te hebben gemaakt om te voldoen aan de wettelijke verplichting.

De Telecommunicatiewet uit 1998 verplicht telecomaanbieders hun diensten en netwerken aftapbaar te maken. Sinds 2001 moeten ook internetproviders volledig aftapbaar zijn. De Staat vergoedt alleen de administratieve kosten voor het uitvoeren van een tapbevel, niet de investeringen in de aanschaf en het onderhoud van de tapapparatuur.

Volgens XS4ALL worden te hoge kosten gemaakt en doet De Staat te weinig met de mogelijkheden en de informatie. Weggegooid geld dus, vindt de provider.

In de dagvaarding is ook een onderdeel opgenomen waarin XS4ALL graag duidelijkheid wil over de toekomstige kostenverdeling tussen Staat en bedrijfsleven bij opsporingsbehoeften. Op dit moment ligt een voorstel bij de Europese Raad om telecomaanbieders te verplichten alle informatie over telefoon- en internetgebruik één tot drie jaar te bewaren.
Categorie:
Tag(s):