woensdag, 22. juni 2005 - 8:36

Zandsculptuur Apeldoorn verwelkomt 10.000ste bezoeker met VIP-behandeling

Apeldoorn

Sinds 1 juni hebben 10.000 bezoekers Het Oude Egypte in Apeldoorn ontdekt. Het dagelijks aantal zandsculptuurbezoekers groeit gestaag. Met name de weekeinden hebben tijdens de eerste twee weken openstelling veel publiek getrokken. De familie Tigchelaar-Stroes uit Sneek kreeg een VIP-behandeling, zij hadden de 10.000ste bezoeker in hun midden. Ook ontvangen zij een weekendje Blankenberge (B) waar ze bij zandsculptuurpartner Sculpta NV een kijkje achter de schermen van de grootste zandsculptuur ter wereld mogen komen nemen.

De rondleiding maakt veel indruk. Veel zandbeelden worden rondom bekeken, en vooral de miniaturen van de vlakte van Gizeh wekken verbazing. Vader Hilbrand Tigchelaar wil weten of er iets door het zand zit om de grote beelden te verstevigen. Het zal toch niet zo zijn dat de beelden vanzelf blijven staan? Maar nee, het is echt alleen zand, verzekert evenementbegeleider Jan Jaap Overgaauw. ‘Zelfs de beelden die buiten staan kunnen goed tegen wind en regen, dat kunt u zelf zien op de film die gemaakt is van de opbouw van het zandsculptuur’.

Bij het verlaten van de grote verduisterde zandsculpturentent, waar op acht plaatsen in meerdere talen naar vertellingen over de Zonnewendecultuur kan worden geluisterd, wordt de familie verwelkomd in de overdekte Egyptische markt. Daar ontvangt dochter Jori van marktmanager Alladin Lamloun een flesje heerlijk ruikende Egyptische huidolie. ‘Especially for you’ voegt hij er nog aan toe. Ook krijgt ze haar naam Jori in Egyptisch schrift. De beide jongens bekijken vol verbazing hoe een glazen flesje van amper tien centimeter hoog met verschillende laagjes gekleurd zand in een vrolijk woestijntafereel verandert. Compleet met kameel, vogels en hun eigen naam op de voorkant. Trots stappen ze ieder met een eigen naamfles de tent uit. Voor thuis, op het bureau. Van Hilbrand krijgen ze ieder nog een stoere pet.

‘Gelukkig hadden we een extra weekje vakantie in het Noorden’ vertelt Henny. Jori had eigenlijk geen vrij, maar pakt het dagje mooi mee. ‘Ik heb vrij genomen’ glundert ze. Met haar rolstoel komt ze prima door het evenement, al moet ze bij het graf van Toetanchamon toch zelf even omhoog komen om het beeld goed te kunnen zien. Projectmanager André Bruins vertelt haar dat het beeld letterlijk opgegraven is. ‘Twee Russische kunstenaars hebben er drie dagen boven gehangen om schepje voor schepje het beeld vorm te geven. Fantastisch vakmanschap van twee enthousiaste doorzetters!’

De verwachting is dat Zandsculptuur Apeldoorn in Park Berg & Bos tijdens de zomervakantie dagelijks vele bezoekers zal trekken uit het gehele land. Nu de 10.000ste bezoeker al zo snel ontvangen is verwacht de organisatie de beoogde 60.000 bezoekers te kunnen halen. ‘Vertel iedereen dat ze moeten komen kijken’ stelt projectmanager Bruins ‘want na 15 augustus is de expositie voorgoed verdwenen. En het zou voor iedere liefhebber van beeldende kunst of Egypte zonde zijn als je dit niet gezien hebt!’
Provincie:
Tag(s):