dinsdag, 1. maart 2005 - 19:07

Zeeland haalt strooizout uit Egypte

Lelystad

Hoge olieprijzen gooien deze winter nog roet in het eten, maar volgend jaar wil Zeeland gladde wegen te lijf gaan met Egyptisch strooizout. Dat is minstens zo goed als Nederlands of Duits mijnzout, milieukundig zelfs beter en bovenal een stuk goedkoper. Alleen kost het op dit moment nét even te veel geld om het spul naar hier te krijgen.

Zeeland is de eerste Nederlandse en voor zover bekend ook de eerste Europese wegbeheerder die dit antigladheidsalternatief op het spoor kwam. Dat gebeurde in het kader van een studie van meerdere provincies naar de vraag hoe overheidsaankopen én duurzamer én goedkoper kunnen.

Voor de vergelijking werd voor verschillende provinciale inkoopproducten een 'levensduurcyclusanalyse' (LCA) uitgevoerd. Alle financiële en milieuaspecten (bijvoorbeeld winning en transport) kwamen aan bod. Ook sociale en biologische aspecten (bijvoorbeeld biodiversiteit) werden in opdracht van de provincie Zeeland door de firma Syntens en de Hogeschool Zeeland onder de loep genomen.

Fossiele energie is voor winning van Egyptisch strooizout niet nodig. 'Men laat een bekken meerdere keren met Middellandse Zeewater vollopen. Het zout ligt vervolgens letterlijk voor het opscheppen. 'Puur zonne-energie', vertelt provinciaal medewerker M.J. de Lange.

Het Egyptisch zout wordt tot nu toe alleen gebruikt voor industriële toepassingen. Als wegenzout blijkt het Egyptische zonneproduct echter net zo goed te kunnen voldoen. Ook voor de werkgelegenheid kwam 'Egypte' (mondiaal gezien) als beste uit de bus.

©BON/Sjaak Foto:FBF.NL
Categorie:
Tag(s):