donderdag, 28. juli 2005 - 20:42

Zeven meisjes onwel door koolmonoxide

Gorssel

Zeven meisjes van een scoutinggroep uit het Twentse Bentelo zijn donderdagochtend onwel geworden tijdens het douchen in een clubhuis aan de Lindeboomweg in Gorssel. De meisjes (11 en 12 jaar) verbleven hier met hun leiding voor het jaarlijkse zomerkamp toen het incident zich voor deed. Alle hulpverleningsdiensten zijn ingezet en zojuist is bekend geworden dat 4 van de 7 meisjes een nachtje ter observatie in het Deventer ziekenhuis blijven. Een defecte geiser is zeer waarschijnlijk de oorzaak van het gebeurde.

Donderdagmorgen rond 11.00 uur werd door de leiding van de scoutinggroep gemeld, dat er twee kinderen tijdens het douchen onwel waren geworden en de komst van een ambulance gewenst was. Naast twee ambulances rukten de brandweer en de politie uit en al snel bleek, dat er meer kinderen gezondheidsklachten hadden.

Er werden meer ambulances naar Gorssel gedirigeerd. Na eerste hulp door ambulance-personeel werden uiteindelijk 7 meisjes naar het ziekenhuis in Deventer overgebracht. Zij werden begeleid door leidsters van de groep, terwijl de overgebleven meisjes werden opgevangen door de overgebleven leidsters, politie- en brandweerpersoneel. Alle meisjes kregen een traumabeer van de brandweer.

Terwijl de zorg van de meisjes centraal stond werd door de brandweer de oorzaak van het gebeuren onderzocht. Een defecte geiser in de doucheruimte zou de oorzaak zijn. Deze is inmiddels door de technische recherche in beslag genomen en wordt onderzocht. De brandweer heeft middels mechanische ventilatie het gebouw weer betreedbaar gemaakt.

Inmiddels was bij de gemeente Lochem een beleidsteam opgeroepen bestaande uit diverse interne en externe disciplines, waaronder GGD. In de loop van de middag is ook in de gemeente Hof van Twente een dergelijk team geformeerd. Vooral dit laatste team zal samen met de scoutingvereniging de nazorg voor haar rekening nemen. Door de locoburgemeester van Lochem is besloten, dat het gebouw voorlopig gesloten blijft.

De overgebleven meisjes (nog maar 7) zijn met ouders en scoutingpersoneel naar Bentelo afgereisd. Het onderzoek wordt voortgezet. © BON
Provincie:
Tag(s):