dinsdag, 13. december 2005 - 12:27

Ziekteverzuim spectaculair gedaald

Zeist

Het ziekteverzuim bij de Nederlandse zorgverzekeraars is
<BR>spectaculair gedaald: van 7,7 procent in 2000 tot 5,1 procent in 2004. Dit maakte Zorgverzekeraars Nederland vandaag bekend. Per eind september 2005 blijkt dit percentage zelfs omlaag gegaan naar 4,9%. Daardoor bespaarde de branche miljoenen euro&#039;s. Volgens de nieuwste cijfers van zorgverzekeraars Nederland (ZN) ligt het verzuim binnen de branche na het derde kwartaal van dit jaar op 4,9 procent. Daarmee is het ziekteverzuim sinds 2000 procentueel sterker gedaald dan landelijk.

'Er valt niet één oorzaak aan te wijzen voor het lagere verzuim', aldus hoofd Werkgeverszaken van ZN, Ruud Sandbrink. 'Het gaat om een combinatie van factoren. Nederland kampt al een tijd met een economische teruggang.

Het is een bekend fenomeen dat het verzuim dan lager ligt omdat mensen onzekerder zijn over hun baan. Dat verklaart nog niet waarom het verzuim in onze branche juist sterker is gedaald dan landelijk. Duidelijk is dat onze leden de afgelopen jaren de ontwikkeling doorgezet hebben naar veel meer bedrijfsmatige organisaties.'

Een derde factor is volgens Sandbrink dat het terugdringen van verzuim de afgelopen jaren een hot topic is geworden onder zorgverzekeraars. 'De afdelingen P&O hebben veel meer aandacht gekregen voor verzuim. En middels een arboconvenant zijn afspraken gemaakt om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en een spoedige reïntegratie van zieke werknemers te bevorderen. Als voorzitter van de zogeheten BrancheBegeleidingsCommissie is Sandbrink vanuit ZN nauw betrokken bij het Arboconvenant Zorgverzekeraars. Dit is één van de circa 60 arboconvenanten in Nederland, waarbij afspraken tussen werkgevers, werknemers en overheid gemaakt zijn over het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.

Het Arboconvenant Zorgverzekeraars is een initiatief van Zorgverzekeraars Nederland, FNV Bondgenoten, De Unie, CNV Dienstenbond en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Provincie:
Tag(s):