maandag, 4. april 2005 - 17:02

Zoeken naar resten bommenwerper

Bentelo

De Koninklijke Luchtmacht is maandag begonnen met de berging van een Britse Short Stirling bommenwerper in de voormalige gemeente Ambt Delden. Dit vliegtuig stortte in augustus 1942 neer in een nabij gelegen weiland. In het vliegtuigwrak bevinden zich mogelijk de resten van vier bemanningsleden en vier zware vliegtuigbommen (1900 ponders). Dergelijke projectielen zijn nooit eerder in Nederland geruimd.

De Britse bommenwerper maakte deel uit van een armada van 306 bommenwerpers die in de nacht van donderdag 27 op vrijdag 28 augustus 1942 op weg was naar de Duitse stad Kassel. Een Duitse nachtjager schoot de Stirling neer. Alle zeven bemanningsleden, afkomstig uit Engeland en Nieuw-Zeeland, kwamen daarbij om het leven. Alleen de schutter, Flight Sergeant G.A. Smith, werd tot nu toe geïdentificeerd. Hij is begraven op de algemene begraafplaats in Delden, net als twee bemanningsleden die hier als 'Unknown Soldier' begraven liggen.

Uit de vluchtgegevens van de Stirling valt op te maken dat het toestel op de heenvlucht naar Duitsland was, toen het werd neergehaald. Hierdoor is het bijna zeker dat de vliegtuigbommen zich nog aan boord van het toestel bevinden. Het college van de gemeente Hof van Twente besloot vorig jaar om het wrak te bergen.

© BON/ foto's: Robert Hoetink
Provincie:
Tag(s):