dinsdag, 11. januari 2005 - 16:32

Zoektocht naar vermiste opvarenden tijdelijk stopgezet

Borgharen

De zoektocht naar de twee vermiste mannen bij de stuw in Borgharen heeft geen resultaat opgeleverd en is door de hulpdiensten voor vandaag stopgezet. De twee mannen uit Bunde worden sinds zondagavond vermist toen hun boot door motorpech stuurloos werd en over de stuw een aantal meters naar beneden viel en in stukken brak. De overige opvarenden, twee vrouwen en vier kinderen, konden tijdig de oever bereiken. Sinds vanochtend 09:00 uur waren de hulpdiensten in de weer met de zoektocht naar de twee opvarenden en de boot. Tegen 12 uur werden de restanten van de boot ontdekt.

De vermiste mannen bevonden zich niet in de boot, of in de nabije omgeving van de boot en de stuw. Er wordt vanuit gegaan dat de lichamen stroomafwaarts zijn gedreven. Na overleg tussen de verschillende hulpdiensten en de gemeente Maastricht is besloten om morgen verder te zoeken naar de vermiste mannen. De zoekactie zal zich dan beperken tot de oevers van de Maas. De zoekactie zal bestaan uit patrouilles van politie en brandweer langs de Maas, maar zal minder massaal zijn.
De hulpdiensten werden vandaag uitgebreid met eenheden van het leger. Zij hadden een ponton aangelegd vlakbij de stuw, waar vandaan duikers hun werkzaamheden konden uitvoeren. Ook werd er weer gebruik gemaakt van een helikopter van de Korps Landelijke Politie Diensten en duikers van de brandweer. De politie gaat ervan uit dat de mannen zijn overleden, gezien de lage watertemperatuur. Vanochtend had Rijkswaterstaat de stuw tijdelijk afgesloten, zodat de waterstand stroomafwaarts daalde. Het sluiten van de stuw kon echter niet te lang duren, aangezien het stijgende waterpeil stroomopwaarts voor overstromingen kon leiden. Daarnaast moest hinder voor het scheepvaartverkeer worden voorkomen. Hierdoor stond een grote tijdsdruk op het onderzoek. De duikers hadden ongeveer een uur voordat het waterpeil weer zou stijgen. Wanneer het wrak wordt geborgen is nog niet vastgesteld. © BON/foto: Jean-Pierre Geussens
Provincie:
Tag(s):