donderdag, 23. juni 2005 - 1:17

Zomerfenomeen: LICHTENDE NACHTWOLKEN !

Hele land

De Amerikanen noemen ze 'Noctilucent clouds' of 'Night shining clouds', bij ons heten ze 'lichtende nachtwolken". Het zijn in werkelijkheid ijskristallen waaraan stof is gaan hechten en ze bevinden zich op zo'n 50 tot 85 kilometer hoog in de Mesosfeer. Wij kunnen ze zien rond deze tijd van de zomer na zonsondergang als de zon er op reflecteert. De beste tijd om ze te zien is tussen 23.45 en 00.30 uur bij heldere hemel.

De meeste mensen zal het niet opvallen en denken dat het gewoon bij de zonsondergang hoort. Maar in werkelijkheid is het een bijzonder fenomeen als je weet wat het is. De lichtblauw/wittige wolken en slierten die rond deze tijd van de zomer na zonsondergang te zien zijn. De geleerden zijn er nog niet helemaal uit maar men neemt aan dat het ijskristallen zijn waar zich fijn vulkaanstof, kleine verbrande restjes van meteorieten en zelfs rookgassen van raketten aan zijn gaan hechten. Omdat zij zich op grote hoogte in onze atmosfeer bevinden reflecteert de zon er nog op reeds lang na onze gewone zonsondergang.

Andere geleerden denken dat het iets te maken zou kunnen hebben met het broeikaseffect. In 2006 gaat de NASA een raket lanceren met speciale apparatuur aan boord die onderzoek gaat doen naar de 'Noctilucent clouds'.
Meer over dit onderwerp op nachtwolken

Tekst en foto's: Robert Hoetink.
Provincie:
Tag(s):