donderdag, 8. december 2005 - 14:42

Zondag kraker Feyenoord - PSV

Zondagmiddag staat in De Kuip de derde klassieker van het seizoen op het programma. Eerder dit seizoen wonnen zowel Feyenoord (1-2 in de ArenA) als PSV (1-0 in Eindhoven) van Ajax. Nu moeten ze onder elkaar gaan uitvechten wie van hen beide winterkampioen wordt. Of dat AZ er, net als vorig jaar, met die titel vandoor gaat

Momenteel is PSV koploper met 35 punten uit 14 wedstrijden AZ moet komend weekend naar FC Twente en heeft 32 punten, evenals Feyenoord. AZ's doelsaldo is wel iets beter dan dat van Feyenoord.

Vorig seizoen eindigde Feyenoord-PSV in een opvallende 3-3. Bijna precies een jaar geleden (toen 12 december) waren de Eindhovenaren in de eerste helft superieur aan Feyenoord. Al in de zesde minuut profiteerde Philip Cocu van de zwakte waar de Rotterdammers in de eerste helft van vorig seizoen mee kampten. Uit een vrije trap van Mark Van Bommel kopte de middenvelder de 0-1 tegen de touwen. In de 24e minuut drukte PSV het overwicht opnieuw in cijfers uit. Jefferson Farfan dook uit een voorzet van Lee op uit de rug van Patrick Paauwe en Karim Saïdi en knikte net als Cocu eenvoudig binnen, 0-2.

In de rust moet Feyenoord-trainer Ruud Gullit van leer getrokken zijn. In het tweede bedrijf was er van het matte spel van zijn ploeg van voor rust niets meer te herkennen. De opgelaaide strijd en passie werd al na vijf minuten beloond. Salomon Kalou kopte een van de paal teruggesprongen bal van Bart Goor achter Gomes. Die werd na 1.159 minuten voor het eerst weer eens gepasseerd. Dat aantal was een nieuw Nederlands record. DaMarcus Beasley boorde de hoop bij de fans in De Kuip na 70 minuten echter weer de grond in. Uit één van de vele kansen die PSV kreeg, maakte de Amerikaan 1-3.

Een slotoffensief bracht Feyenoord, tegen alle verhoudingen in, alsnog een punt. In de 82e minuut zorgde Shinji Ono voor de aansluitingstreffer en ver in blessuretijd zorgde de beste man van het veld, Bart Goor, zelf nog de 3-3 op het bord.

René Temmink zal komend weekend niet de topper fluiten. De arbiter raakte afgelopen week in opspraak na een woordenwisseling met Sparta-trainer Wiljan Vloet. De KNVB haalde de leidsman van de wedstrijd af, omdat het bang is voor kwetsende spreekkoren richting Temmink. De voetbalbond heeft nu Ruud Bossen aangewezen als vervanger.