maandag, 28. februari 2005 - 14:13

Zonnepanelenrenovatieproject Zevenhuizen krijgt internationale milieuprijs

Apeldoorn

Woonmensen en de gemeente Apeldoorn hebben voor het realiseren van het zonnepanelenrenovatieproject Zevenhuizen de internationale milieuprijs Climate Star ontvangen. De Climate Star is een Europese prijs voor innovatieve lokale projecten over klimaatbeheersing.

Het thema voor dit jaar was duurzame energie: zonne-energie, windenergie, biomassa, waterkracht en geothermische energie. Alle gemeenten in Europa met een goed klimaatbeleid en een bijzonder energieproject konden meedingen naar deze letterlijke Climate Stars. De Climate Star-competitie wordt georganiseerd door de Climate Alliance. Een wereldwijd samenwerkingsverband waarin 1200 Europese gemeenten vertegenwoordigd zijn, waaronder Apeldoorn. De uitreiking vond 25 februari plaats in Baden, Oostenrijk tijdens een internationale conferentie waarin onder meer het project van Apeldoorn op het gebied van zonne-energie en energiebesparing centraal stond.

De prijs is niet alleen een erkenning voor het project, maar ook voor het vooruitstrevende klimaatbeleid van Apeldoorn en de wijze waarop het project daaraan bijdraagt. Zowel wethouder Van Beckhoven van de gemeente Apeldoorn als directeur Braakman van de woningcorporatie Woonmensen zijn verheugd met deze internationale waardering.

Woonmensen heeft van haar huurders 364 woningen in de wijken De Mheen en Sluisoord kleine energieproducenten gemaakt. De twee woonwijken produceren jaarlijks zo’n 750.000 kWh schone energie. Het project startte in september 2002. Behalve van zonnepanelen werden de 30 jaar oude woningen ook voorzien van nieuwe geïsoleerde daken en een hoogrendement verwarmingsketel, gecombineerd met een warmtepompboiler. Deze energiebesparende maatregelen vroegen een forse investering van Woonmensen.

De woningcorporatie laat hiermee zien dat zij een serieuze zaak maakt van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Haar werkterrein beperkt zich niet tot het verhuren en beheren van woningen, maar beslaat ook de woonomgeving. De woningen werden bijvoorbeeld voorzien van speciale nestkasten met mussenpannen. Tevens heeft zij oog voor de woonlasten van haar bewoners door de berekende huurverhoging niet meer te laten zijn dan de energiebesparing.

De kosten voor de hele operatie worden niet alleen gedragen door de corporatie. Zij kreeg bijdragen van Nuon, SenterNovem en de Europese Commissie. Het project krijgt bovendien alle steun van de gemeente Apeldoorn. De stad wil in 2020 energieneutraal zijn en ‘het grootste PV-renovatieproject ter wereld’ draagt hier in belangrijke mate aan bij. Het project is van groot belang in het kader van duurzaamheid; de vermindering van CO2–uitstoot.
Provincie:
Tag(s):