donderdag, 14. april 2005 - 17:45

Zuid-Holland luid noodklok

Den Haag

De provincie Zuid-Holland luidt de noodklok over de kwaliteit van de lucht in Nederland. Dat schrijft Gedeputeerde Staten (GS) in een brief aan premier Balkenende en staatssecretraris Van Geel van Milieu. Onlangs bleek dat de Randstad een van de meest vervuilde plekken op aarde was. Zuid-Holland wil dat met een pakket maatregelen de strijd met de luchtvervuiling aan wordt gegaan. Als het kabinet dat niet doet, dan zal de ontwikkeling van de provincie volgens de GS in gevaar komen.

De provincie Zuid-Holland vraagt in een brief aan het kabinet om een pakket met maatregelen om de kwaliteit van de lucht te verbeteren. ‘Wij willen de term 'Zuid-Holland is op slot' niet gebruiken, wij maken ons echter ernstige zorgen’, aldus GS. Om de Europese normen voor schone lucht niet te overtreden, staan enkele projecten in Zuid-Holland al noodgedwongen stil. Als het kabinet niet snel iets doet, zullen volgens GS bij ‘ruim zestig projecten’ problemen met de luchtkwaliteit optreden.

De provincie eist dat het kabinet schonere auto’s, zoals hybride auto’s en diesels met roetfilters, gaat stimuleren. Daarnaast wil GS een snelheidslimiet van 80 kilometer per uur op de ringweg van Rotterdam en een verhoging van de aanschafbelasting (BPM) voor diesels.

©BON / FBF.NL
Provincie:
Tag(s):