zondag, 22. mei 2005 - 20:58

Zwangere Zwolse bivakkeert met vriend in auto

Zwolle

Jolanda is nu vijf maanden zwanger. In oktober verwacht ze haar eerste kindje. Afgelopen winter raakte Jolanda dakloos en kwam in Zwolle terecht waar ze Alonso, de vader van haar kindje, leerde kennen. Ook Alonso heeft geen woning. Het stel woont in een tweedehandse auto.
<BR>De 28-jarige aanstaande moeder beseft maar al te goed dat haar huidige leefomstandigheid verre van ideaal is. Ze is bang dat een eventuele crisisopvang bij het Leger des Heils haar van haar vriend Alonso zal scheiden. Dat wil ze pertinent niet.

Ook Alonso wil samen met Jolanda vechten voor een menswaardiger bestaan. De voorgeschiedenis van het stel is er een van vallen en opstaan. Zo heeft Jolanda een nare periode achter de rug waarbij ze in een pleeggezin seksueel zou zijn misbruikt. Eind vorig jaar kwam ze naar Zwolle omdat ze de kamer, die ze bij een gezin in Leeuwarden huurde, direct moest verlaten.

Ze ging naar Zwolle en bij de dagopvang Bonjour ontmoette ze Alonso die net werkloos was geworden. De financiële problemen stapelden zich op en resulteerde uiteindelijk in het regelmatig overnachten in het Nel Banninkhuis in Zwolle. Onlangs kocht het stel van hun uitkeringsgeld een tweedehandse auto. Daarin slapen zij ook maar voor de Kinderbescherming is deze opvang ontoelaatbaar voor een aanstaande moeder.

De zwangerschap van Jolanda is voor de Zwolse woningstichting geen dringende reden voor het afgeven van een urgentieverklaring. Het stel kan in aanmerking komen voor een woning maar dat is in de slechtere categorie. Volgens de verloskundige verloopt Jolanda’s zwangerschap, ondanks alle ellende, naar behoren.

Af en toe maakt het stel gebruik van een hotelovernachting in Kampen. Dat geeft, zeker vanuit hygiënisch oogpunt bezien, enige verlichting. Ondanks de miserabele leefomstandigheden blijven Jolanda en Alonso hoopvol gestemd. Met haar ouders heeft Jolanda weinig contact. Vader zit op de grote vaart terwijl moeder verslaafd zou zijn. Daar wil ze al helemaal niets mee te maken hebben.

Tekst: MediaHuis Zwolle
Provincie:
Tag(s):