maandag, 5. december 2005 - 14:38

'Zwarte lijst' luchtvaart is een feit

Schiphol

Nederland en andere landen van de Europese Unie gaan definitief werken met een Europese lijst van onveilige luchtvaartmaatschappijen. Vliegtuigen van maatschappijen die op de lijst staan, mogen nergens meer in de Europese Unie landen en opstijgen. Het gaat om maatschappijen waarvan vliegtuigen structurele tekortkomingen vertonen. Dit maakte het Ministerie van Verkeer en Waterstaat maandag bekend.

De lijst wordt waarschijnlijk maart 2006 gepubliceerd. Hierop staan maatschappijen met een vliegverbod of een vliegrestrictie. Op de site van de Inspectie Verkeer en Waterstaat staat nu al welke maatschappijen niet in Nederland mogen vliegen of onder verscherpt toezicht staan. De Europese lijst wordt gepubliceerd op de site van de Europese Commissie.

Aan de Thaise luchtvaartmaatschappij Phuket Air is de toegang tot het Nederlandse luchtruim en Nederlandse luchthavens ontzegd. Deze maatregelen volgden op een periode van verscherpt toezicht, waarin geen sprake was van enige verbetering in de naleving van de veiligheidsvoorschriften. De Turkse luchtvaartmaatschappij MNG Airlines, Fly Air en Onur Air staan onder verscherpt toezicht.

Ook Air Bangladesh en Kalitta Air een Amerikaanse vrachtchartermaatschappij hebben enige tijd onder verscherpt toezicht gestaan, maar die status is opgeheven nadat door de Inspectie Verkeer en Waterstaat is geconstateerd dat beide luchtvaartmaatschappijen de naleving van veiligheidsvoorschriften hebben verbeterd.

Van de Inspectie Verkeer en Waterstaat mag worden verwacht dat het een geïnspecteerd vliegtuig niet laat vertrekken zolang niet aan de minimale veiligheidsvoorschriften is voldaan. En dat de toegang tot Nederland wordt ontzegd als daartoe aanleiding is.
Provincie:
Tag(s):