maandag, 18. juli 2005 - 13:27

Zwols filmtheater gaat digitaal

Zwolle

Opmerkelijk. Zo kan de digitale stap van het Zwolse filmtheater het Fraterhuis betiteld worden. Dit theater kan overstappen naar het vertonen van digitale films vanwege de toegekende subsidie van de Europese Unie. Daarmee laten zij de gevestigde Zwolse bioscopen achter zich.Ongetwijfeld zullen megabioscoop de Kroon en de Nieuwe Buitensocieteit met argusogen kijken naar de ontwikkelingen binnen het Fraterhuis. Als eerste Zwolse filmzaal steken zij de concurrentie daarmee de loef aan als het gaat om het uitzenden van digitale films.

Daar is namelijk een flinke investering mee gemoeid. Geld dat het Zwolse Fraterhuis wist binnen te slepen via de Europese Unie. Een mooi staaltje van netwerk vakmanschap waarmee de bezoeker de lachende derde is. Vanwege de digitalisering kan het Fraterhuis, als kleine filmzaal, in de toekomst ook in aanmerking komen voor landelijke premières van de grotere films. Tot nu toe werden er in het Fraterhuis overwegend films vertoond die net niet de grote bioscoop haalden.

Ondanks de opmerkelijke vooruitgang kan er nog een kink in de kabel komen. Om digitaal films uit te zenden dient het filmhuis over een schotel te beschikken. Dat instrument is er niet en aangezien het filmhuis op de lijst van rijksmonumenten staat mag er op of aan het gebouw niets worden bevestigd. Het grote voordeel van het uitzenden van digitale films is, naast de optimale kwaliteit, ook de mogelijkheid om allerlei technische trucjes uit te halen. Zo kan een filmproducent bij het vertonen van zijn films een directe verbinding met de zaal krijgen. Intercommunicatief en interactief zal daardoor alleen maar toenemen. Als alles volgens plan verloopt zal het Fraterhuis, als een van de eerste bioscopen in Nederland, vanaf september digitaal gaan uitzenden.

Tekst: MediaHuis Zwolle
Provincie:
Tag(s):