donderdag, 14. juli 2005 - 13:35

Zwolse braderie lustoord voor zakkenrollers

Zwolle

De jaarlijkse braderiedagen in de Overijssels hoofdstad ontwikkelen zich steeds meer tot een broedplaats van ongewenste blauwvingers. Een geuzennaam voor Zwollenaren vanwege het tellen van geld. Ook nu wordt er veel geld geteld van willekeurige slachtoffers nadat ze door zakkenrollers van hun financiën zijn beroofd. Tijdens de 2e Blauwvingerdag was het vroeg in de ochtend al bingo.

De zakkenrollers zijn actief. Zeker op plekken waar veel mensen bijeen komen om zich te vergapen aan allerlei koopjes. De Blauwvingerdagen in Zwolle vormen daarop geen uitzondering. Ondanks de vele waarschuwingen van de politie blijken gehaaide zakkenrollers er steeds in te slagen om geld van anderen te ontvreemden. In Zwolle worden deze criminelen ook wel ‘ratten’ genoemd. Vooral op de warme dagen is het kennelijk een koud kunstje om slachtoffers te vinden. Met weinig kleding aan zien deze ‘ratten’ direct waar het geld is opgeborgen. Volgens coördinator stadswacht Bert Webbink maakt de zakkenroller veelal deel uit van een grotere groep. Zelden zal hij of zij als solist te werk gaan. De portemonnee wordt vliegensvlug gerold en aansluitend aan een medecompagnon gegeven die er op zijn beurt als een speer vandoor gaat. Dan is het al te laat om de eventuele eerste dader te betrappen.

Als het om zakkenrollers gaat speelt de stadswacht een belangrijke schakel bij de opsporing en de eerste aangifte. Vrouwen met (hand)tasjes zijn voor zakkenrollers bij voorbaat een prooi om te beroven. Zeker als die tassen als een kleine rugzak worden meegenomen. Daarom adviseert de stadswacht om nooit geld in die rugtas op te bergen. Het is altijd beter om je tas voor je te dragen met de hand als extra waakzaamheid op de tas. Door de vele meldingen van gisteren staan ook de stadswachten vaak machteloos. In Zwolle zijn zakkenrollers zakkenvullers geworden.

Tekst: MediaHuis Zwolle
Foto: Robert Hoetink
Provincie:
Tag(s):