dinsdag, 14. maart 2006 - 12:02

Aantal navelstrengwindingen voorspelt zwangerschapsproblemen

Utrecht

Bij babies met te veel of te weinig windingen in hun navelstreng is de kans vergroot dat er iets mis gaat voor of tijdens de geboorte. Een afwijkend aantal windingen houdt verband met zwangerschapscomplicaties en aangeboren afwijkingen. Het meten van het aantal windingen vóór de geboorte kan helpen kinderen met een verhoogd risico op te sporen. Via een echo is het aantal navelstrengwindingen goed zichtbaar te maken. Dit concludeert gynaecoloog in opleiding Monique de Laat op basis van haar onderzoek in Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht.

Alle aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen verloopt via de navelstreng. De navelstreng­windingen, in een spiraal lopende bloedvaten, maken de navelstreng sterk en tegelijkertijd flexibel, net als een telefoonsnoer. In twee studies analyseerde De Laat 885 en 565 zwangerschappen op het verband tussen navelstrengwindingen en complicaties.

Als de streng te veel of te weinig windingen heeft, hangt dat samen met meer gevallen van sterfte van het kind voor de geboorte; zuurstofgebrek tijdens de geboorte; vroeggeboorte; chromosomale afwijkingen zoals het syndroom van Down; en een lager geboortegewicht. Het meten van het aantal windingen vóór de geboorte kan helpen kinderen op te sporen met een verhoogd risico op een laag geboortegewicht en problemen tijdens de bevalling. Via een echo is het aantal navelstrengwindingen goed zichtbaar te maken.

Momenteel loopt een vervolgonderzoek dat moet uitwijzen hoe goed de navelstrengwindingen het syndroom van Down voorspellen. Het meten van navelstrengwindingen zou net als de nekplooimeting en de triple test gebruikt kunnen worden om te bepalen of een vruchtwaterpunctie nodig is. Bij een vruchtwaterpunctie worden foetale cellen onderzocht op chromosoomafwijkingen.

De Laat promoveert woensdag aan de Universiteit Utrecht.
Provincie:
Tag(s):