zondag, 8. januari 2006 - 1:25

Acht kuifeenden gedood in stropersnetten

Sneekermeer

Het Visstroperijteam heeft vrijdagochtend rond 09.25 uur twee visstropers op heterdaad betrapt op het Sneekermeer. De twee verdachten, een 35-jarige Leeuwarder en een 40-jarige inwoner van Sneek, hebben in een vluchtpoging drie netten met vis overboord gegooid. Na de aanhouding van de verdachten werden de netten achterhaald door het Visstroperijteam.

Tijdens dregwerkzaamheden werd nog eens 500 meter aan netten in beslag genomen, inclusief 170 kilogram snoekbaars. Naast een proces-verbaal voor overtreding van de visserijwet hebben de verdachten ook een verbaal gekregen voor overtreding van de flora- en faunawet, want naast de vis zaten ook acht kuifeenden verstrikt in de illegale netten. De in beslag genomen vis is verkocht via de visafslag.

Vanwege de omvang van de visstroperij in de Friese wateren en meren is sinds enkele jaren het bestrijdingsteam visstroperij Fryslân actief. Dit team is samengesteld uit medewerkers van de Algemene Inspectiedienst (AID), het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), politie Fryslân en het Openbaar Ministerie. Overtredingen kunnen uiteindelijk leiden tot boetes die oplopen tot 11.500 Euro. Met deze structurele en forse aanpak van de visstroperij in Fryslân wordt getracht de visstroperij flink terug te dringen en te ontmoedigen. Illegaal vistuig en gebruikte vaar- en voertuigen worden altijd in beslag genomen. De illegale activiteiten van de visstropers veroorzaken veel schade aan visbestand, natuur en milieu in de Friese- en Randmeren.
Provincie:
Tag(s):