maandag, 4. december 2006 - 17:16

Achtergrondruis biedt geofysici schat aan informatie

Delft

Met de juiste bewerking kan ruis een schat aan informatie over de aardkost opleveren. Zo hebben geofysici seismische achtergrondruis gebruikt om de structuur van de aardkorst onder Zuid–Californië in kaart te brengen. Het gebruik van bestaande ruis heeft als voordeel dat alleen signalen geregistreerd hoeven te worden en niet geproduceerd. Onderzoekers van de TU Delft en de Colorado School of Mines hebben de achterliggende theorie gegeneraliseerd en tonen aan dat ruis in een veel breder scala van fysische toepassingen kan worden gebruikt dan tot nog toe werd verwacht. Zij publiceren hierover in Physical Review Letters van 8 december 2006.

Wanneer ruis door een medium gaat, zoals de aardkorst, neemt het informatie met zich mee. Al een paar jaar is bekend dat met enkele simpele bewerkingen (kruiscorrelatie) een betekenisvol signaal uit ruis is te halen.

Geofysici Kees Wapenaar en Evert Slob van de TU Delft en Roel Snieder van de Colorado School of Mines hebben een theorie ontwikkeld die de extractie van impulsresponsies uit achtergrondruis generaliseert voor meer algemene situaties. Deze theorie omvat onder meer elektromagnetische ruis in geleidende media, akoestische ruis in stromende en visceuze media en diffuse transportverschijnselen. Bovendien voorspelt de theorie dat ook gekoppelde processen, zoals elektroseismische reflecties, verkregen kunnen worden uit achtergrondruismetingen.

Het blijkt dat achtergrondruis meer informatie bevat dan waar men enkele jaren geleden van kon dromen. De theorie kan worden toegepast voor ‘beeldvorming zonder bron’ (remote sensing without a source) voor een breed scala van fysische toepassingen, waaronder het monitoren van stromende en/of visceuze media en de bepaling van de elektrokinetische koppelingsparameters in poreuze reservoirgesteenten.

Onlangs hebben de onderzoekers in samenwerking met Shell seismische reflectiedata gecreëerd uit achtergrondruis, opgenomen in een woestijngebied in het Midden-Oosten. Daarnaast voorzien zij toepassingen in bijvoorbeeld het LOFAR-project.
Categorie:
Tag(s):