zondag, 1. oktober 2006 - 18:38

Ajax klopt FC Utrecht na gouden wissel

Ajax heeft de lastige uitwedstrijd bij FC Utrecht met 2-3 gewonnen en staat nu eerste in de Eredivisie. De overwining was terecht, ware het niet dat FC Utrecht in de slotfase zeer dichtbij een punt kwam. Daar mochten de Domstedelingen vooral een soms slordig Ajax en scheidsrechter Dick van Egmond voor danken.

Ajax begon het beladen duel in werkelijkheid met maar spitsen. Door de afwezigheid van Klaas-Jan Huntelaar startten Ryan Babel en Mauro Rosales voorin. Door de verandering in speelstijl was er opnieuw een plek voor verdediger Zdenek Grygera in de basiself vrijgemaakt. Wesley Sneijder werd door trainer Henk ten Cate als een valse linkeraanvaller opgesteld.

De kleine Utrechter zette direct de toon door Hans Somers met wilde handgebaren van zich af te houden. Scheidsrechter Van Egmond liet meteen merken dat hij het kort wilde houden en trok al binnen een minuut de gele kaart voor de Ajacied. De thuisploeg beet echter ook flink van zich af, wat in de zevende minuut resulteerde in een vrije trap voor Ajax, vlakbij het doel van keeper Michel Vorm. Sneijder legde aan, maar passte de bal naar de volledig vrijstaande Gabri, die met een droge schuiver probeerde te verrassen. Omdat Ryan Babel het leer nog lichtelijk toucheerde, was Vorm kansloos en kwamen de Amsterdammers al vroeg aan de leiding.

Vijf minuten later had Babel Ajax in een zetel kunnen helpen, maar zijn inzet werd goed gekeerd. Na een kwartier kreeg FC Utrecht haar eerste kans van de wedstrijd. Cedric van der Gun werd bediend door Marc-Antoine Fortuné en de oud-Ajacied kon de bal zo in de korte hoek prikken, maar koos ervoor om het speeltuig te liften. Maarten Stekelenburg redde gemakkelijk.

Het op spanning staande duel leek na negentien minuten te ontploffen, toen Urby Emanuelson de bal niet buiten trapte na een blessure voor Tom Caluwé. De linkspoot viel echter weinig te verwijten, aangezien Fortuné het spel eerder stil had kunnen leggen, maar dat ook niet deed. Tim Cornelisse nam wraak door de middenvelder bijna door midden te zagen en zag terecht geel. Het opstootje dat daarna ontstond leidde een periode in met veel scherpe tackles en hard spel. Gelukkig werd er ook nog gevoetbald. Emanuelson kreeg in de 23ste minuut een prima mogelijkheid, maar zijn verrassende afstandschot werd knap geparreerd door Vorm.

In de 35ste minuut was het opnieuw Babel die Ajax een grotere voorsprong had kunnen bezorgen. De spits ontsnapte aan de buitenspelval en ging alleen op doel af. De aanvaller besloot te stiften terwijl een droge knal waarschijnlijk voldoende was geweest. De bal zeilde ruim over. Zodoende leek het duel met een 0-1 stand de rust in te gaan, totdat Sneijder weer mocht aanleggen voor een vrije trap. Zijn schot werd niet goed verwerkt door Vorm, die de bal op een presenteerblaadje aan Heitinga bood. De verdediger schopte de 0-2 in het dak van het doel binnen. De Amsterdammers hadden zelfs met 0-3 de kleedkamers in kunnen gaan, als het schot van Sneijder niet goed was gestopt.

In de tweede helft bleef FC Utrecht goed tegenstand bieden en eigenlijk verdiende de thuisploeg in die fase een doelpunt. Fortuné was er dichtbij, maar Ajax had in de 65ste minuut via Gabri het duel definitief in het slot moeten gooien. Babel had Vorm al omspeeld en gunde de Spanjaard het doelpunt. De middenvelder treuzelde echter veel te lang waardoor een Utrechts been tussen hem en het doel gestoken kon worden.

De wedstrijd leek dood te bloeden, totdat arbiter Van Egmond in een vlaag van verstandsverbijstering een penalty gaf aan FC Utrecht. Jaap Stam maakte wel degelijk een overtreding op Fortuné, maar deed dat een halve meter buiten de zestienmeter. Tot verbazing van iedereen legde de leidsman de bal op de stip. Ook de grensrechter was zeer stellig in zijn overtuiging. Op de tv-beelden kon men hem duidelijk ,,Ja, hij was er binnen'' zien zeggen. Gregoor van Dijk pakte het cadeautje graag uit: 1-2.

De Domstedelingen gingen vervolgens hartstochtelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar Van Dijk besloot Ajax een handje te helpen. De middenvelder trapte op smerige wijze Sneijder in het gezicht, terwijl deze op de grond lag. Van Egmond trok terecht direct de rode kaart voor deze belachelijke actie. Toch kwam FC Utrecht op wonderbaarlijke wijze nog langszij. In de 85ste minuut mocht Fortuné gewoon weglopen bij de zwak ingrijpende Grygera en de Fransman schoof de bal in de lange hoek: 2-2.

Ajax leek geslagen, maar Ten Cate liet zien een gouden wissel in huis te hebben. De voor Sneijder ingevallen Kenneth Perez stiftte op fraaie wijze de Amsterdammers naar de overwinning: 2-3. FC Utrecht was in de slotfase nog dicht bij een remise, maar Van der Gun had geen geluk.

Door de krappe maar wel verdiende overwinning staat Ajax nu aan kop.