zondag, 6. augustus 2006 - 9:27

Ajax onderuit tegen Man Utd

Manchester United is de winnaar van het LG Amsterdam Tournament. De Engelse club won in de ArenA met 1-0 van Ajax. Eerder had Internazionale al met 3-1 gewonnen van FC Porto.

De wedstrijd werd pas in de 77ste minuut beslist. Het was niet verrassend dat dit uit een vrije trap gebeurde. Want het duel was weinig opwindend. Ryan Giggs trapte de bal via de onderkant van de lat achter Kenneth Vermeer. De oplettende grensrechter constateerde terecht dat de in het veld terugspringende bal, net achter de doellijn was geweest.

Diezelfde assistent-scheidsrechter vlagde in de eerste helft ook al terecht John Heitinga terug. De rechtsback kopte binnen uit buitenspelpositie. De Engelsen toonden zich voor rust maar een keer gevaarlijk. De doelpalen voorkwamen echter dat Giggs al eerder uit een vrije trap scoorde. Na rust leek Ajax een voorsprong cadeau te krijgen van arbiter Pieter Vink. Hij zag een overtreding in een tackle van Miller op Hedwiges Maduro: penalty. De dubieus gekregen strafschop, genomen door Klaas Jan Huntelaar, werd gestopt door Edwin van der Sar.

Na het doelpunt van Giggs ging Ajax op zoek naar de gelijkmaker. Vlak voor tijd kreeg opnieuw Huntelaar een 100 procent kans, maar opnieuw hielp hij hem om zeep. Angelos Charisteas gaf de bal op een presenteerblaadje, maar de anders zo doeltreffende spits trapte finaal over de bal. Opvallend genoeg werd de jeugdinternational ook nog gekozen tot Man of the Match.

Ajax-trainer Henk ten Cate was na afloop duidelijk met zijn commentaar: "We hebben slecht gespeeld", concludeerde hij voor de camera's van SBS6. "Dat is echter geen reden om in paniek te raken. Er zaten zes spelers op de bank die gisteren wel speelden. Die staan er woensdag tegen FC Kopenhagen ook weer."

Porto had eerder op de avond met 3-2 verloren van Internazionale. De ploeg van trainer Co Adriaanse stond bij rust met 3-0 achter door doelpunten van Martins (2x) en Pizarro. In de tweede helft verzuimden de Italianen de score uit te breiden. Adriano kopte tien minuten voor tijd uit het niets de 3-1 binnen en in de blessuretijd (die scheidsrechter Blom eigenlijk niet had mogen geven) bracht Cech het verschil terug tot één. Hij scoorde met een prachtige omhaal. Vlak daarvoor was Cesar uit het veld gestuurd vanwege een natrappende beweging.