zondag, 13. augustus 2006 - 21:03

Ajax pakt JC Schaal XI

Ajax heeft de eerste prijs van het seizoen binnen. De Amsterdammers wonnen in de ArenA met 3-1 van landskampioen PSV en kunnen daardoor de Johan Cruijff Schaal XI in de prijzenkast bijzetten.

Het beslissende doelpunt werd gemaakt door Kenneth Perez. De Deense aanvaller startte vanaf de bank, omdat trainer Henk ten Cate hem afgelopen woensdag tegen FC Kopenhagen niet scherp genoeg vond spelen. De oud-speler van AZ haalde in de 69ste minuut zijn gram. Een minuut nadat hij Markus Rosenberg verving. Jaap Stam haalde snoeihard uit vanaf twintig meter, waarna Oscar Moens, de vervanger van de geschorste Gomes, slechts de bal terug het veld in kon stompen. Perez pikte de bal op en schoot hem onder Moens door. Niet veel later gooide Wesley Sneijder de wedstrijd definitief in het slot. De middenvelder haalde weer eens uit van vlak buiten de zestien en zag de bal fraai in de kruising verdwijnen.

Het was een beloning van het bij vlagen sterke spel van de Amsterdammers. De eerste vijftien minuten had PSV geen antwoord op de aanvalsgolfen van Ajax. Ryan Babel draaide Michael Lamey keer op keer dol. In één van die acties bediende hij Gabri, die op zijn beurt Mauro Rosales vond. De Argentijn tikte de messcherpe voorzet in het lege doel: 1-0. Na een kwartier herpakte de ploeg van trainer Ronald Koeman zich en ging het voorzichtig op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam vlak na rust. Mika Väyrynen werkte een corner van Jefferson Farfán op doel, Maarten Stekelenburg wist de bal in eerste instantie nog te keren, maar op de rebound van Phillip Cocu was hij kansloos.