zondag, 15. januari 2006 - 19:47

Ajax start teleurstellend in 2006

Zoals Ajax het jaar 2005 tegen SC Heerenveen al teleurstellend afsloot, zo zwak is de ploeg ook aan het nieuwe jaar begonnen. Voor de tweede keer in de historie wist NEC een punt te pakken in Amsterdam en voor de eerste keer in deze eeuw wist de Nijmeegse ploeg te scoren.

Al hadden de bezoekers veel geluk dat debutant Klaas Jan Huntelaar na 15 seconden (!) over kopte, uit een knappe kopbalassist van Markus Rosenberg. Het sein voor een offensief van drie minuten, waarin vier doelrijke kansen ontstonden.

De eerste de beste corner die NEC kreeg leverde direct een doelpunt op. De bal werd voorgeslingerd vanaf de rechterkant door Tininho, waarna de meegekomen verdedigers zoveel onrust stichtte, dat iedereen aan Ajax-kant vergat om Rob Wielaert te dekken. Die kopte met gevaar voor eigen leven in de 6e minuut raak: 0-1.

Zes minuten later was hij ook betrokken bij de gelijkmaker. Een voorzet van de rechterkant van Mauro Rosales ontglipte iedereen en werd alleen licht getoucheerd door keeper Gabor Babos. Wielaert kopte het leder vervolgens richting Rosenberg, die met een knappe volley de 1-1 binnenschoot.

Het leek het sein voor een ware stormloop op het NEC-doel, maar niets was minder waar. De NEC-verdediging had het relatief rustig en Huntelaar werkte hard, maar bleek niet gelukkig in de afwerking. NEC was vooral via counters middels de pijlsnelle Andrzej Niedzielan gevaarlijk.

Ook na rust bleef het spelbeeld. Nourdin Boukhari werd 78 minuten lang uitgefloten, totdat hij vanwege een armblessure werd gewisseld ten faveure van Angelos Charisteas. Maar ook de Griek kon de ban niet breken. In de laatste vijf minuten had NEC zelfs nog enkele kansjes om de overwinning weg te slepen uit de ArenA.