dinsdag, 10. januari 2006 - 9:37

Alle activisten uit Schinveldse bos

Schinveld

Rond 17.30 uur dinsdagmiddag verliet de laatste actievoerder het Schinveldse bos. Hiermee kwam een einde aan de bezetting van een deel van het 6 hectare grote bosgebied dat door defensie gekapt wordt om de aanvliegroute voor de AWACS-vliegtuigen van de NAVO-vliegbasis veiliger te maken.

Sinds maandagavond verbleven nog ongeveer 20 actievoerders in de boomhutten en één activist onder de grond. Zij moesten nog een nacht doorbrengen in het bos, omdat het voor de politie en marechaussee maandagavond onmogelijk was ze veilig uit de bomen te halen. Waarnemend burgemeester Jos Zuidgeest is blij dat alle actievoerders van Groenfront! nu uit het bos zijn: 'Dit is het beste voor de veiligheid van de actievoerders', aldus de burgemeester.

De overgebleven activisten kregen dinsdagmiddag nog een hart onder de riem gestoken, toen een groep demonstranten voor het gemeentehuis oprukte naar de rand van het bos. Ongeveer 75 demonstranten, bestaande uit Schinvelders en actievoerders, hielden een lawaaidemonstratie voor het gemeentehuis om nog één keer hun onvrede te spuien over de bomenkap. Deze demonstratie verliep zonder incidenten. Wel werden drie personen opgepakt, vanwege het overtreden van de noodverordening bij het bosgebied.

In totaal zijn er 103 personen aangehouden bij de ontruimingsacties. Van deze groep zitten er nu nog 30 vast. In totaal is er al bijna 4 hectare bos gekapt. Defensie verwacht de kap deze week af te ronden.
Provincie:
Tag(s):