vrijdag, 15. december 2006 - 10:04

AMC start met acute hersenhulp

Amsterdam

Om patiënten met een beroerte sneller te kunnen helpen, opent het AMC vandaag als eerste ziekenhuis in Nederland de Acute Hersen Hulp AMC. Met deze nieuwe dienstverlening wordt de tijd van de aankomst van de ambulance tot aan de behandeling met dertig tot zestig minuten verkort. De kans op herstel wordt daarmee groter.

De behandelingsmogelijkheden voor patiënten met een beroerte (een herseninfarct of een -bloeding) zijn de afgelopen tien jaar flink toegenomen. Een herseninfarct, waarbij een bloedstolsel een vat afsluit, kan behandeld worden met tissue plasminogen activator (tPA) een stof die het stolsel oplost. Ook voor patiënten met een bloeding zijn er behandelingen op komst. Momenteel loopt er onderzoek naar het gebruik van factor VII, één van de natuurlijke stollingsfactoren. In beide gevallen geldt wel dat de behandeling binnen drie tot vier uur moet starten. En hoe eerder de medicijnen worden toegediend, hoe groter de kans op volledig herstel.

De Acute Hersen Hulp AMC, kortweg AHHA, bestaat uit een kamer op de afdeling Spoedeisende Hulp die speciaal voor de behandeling van patiënten met een beroerte is ingericht. De ruimte is voorzien van een bed met ingebouwde weegschaal, nodig om de medicatiedosis te bepalen en de juiste medicijnen zijn voorhanden. In de nabijgelegen CT-scanner vindt de diagnostiek plaats.

Daarnaast omvat de AHHA een behandelprotocol. Daarin zijn onder meer afspraken vastgelegd met de ambulancediensten uit de regio. Zodra een patiënt met een vermoedelijke beroerte onderweg is naar het AMC, kondigt het ambulancepersoneel dat aan. Bij binnenkomst wordt de patiënt direct opgevangen door alle noodzakelijke zorgverleners: een neuroloog, een radioloog, een radiologisch laborant, een neurologisch verpleegkundige en een verpleegkundige van de Spoedeisende Hulp.

De eerste testresultaten van deze werkwijze laten zien dat patiënten nu in twintig minuten de juiste behandeling krijgen. Tot nu toe duurde dat soms wel een uur of langer.

Nog meer tijdwinst kan gehaald worden als omstanders snel hulpdiensten inschakelen wanneer iemand symptomen van een beroerte heeft. Tijdens de opening van de AHHA presenteert de Nederlandse Hartstichting de resultaten van hun publiekscampagne ‘Herken een beroerte, bel direct!’.
Provincie:
Tag(s):