dinsdag, 10. januari 2006 - 8:17

Avontuurlijke pelikaan terug in Artis

Amsterdam

De avontuurlijke Artispelikaan is maandagmorgen 9 januari 2006 door enkele Artismedewerkers en inwoners van Hindeloopen gevangen en inmiddels weer terug in Artis. Nadat de jonge pelikaan in oktober erg schrok van het vullen van de vijver waarin hij verbleef, is hij gezien in Amsterdam centrum en Osdorp. Hierna vertok het dier naar de Oostvaardersplassen in Flevoland waar hij lange tijd verbleef. In januari werd hij gesignaleerd in het Friese It Heidenskip nabij Hindeloopen.

De vogel zorgde voor nogal wat onrust onder de vogels van een kleine eendenvijver in het Friese stadje. Hoewel de pelikaan goed werd verzorgd - er werd zelfs vis van de visafslag Harlingen voor hem gehaald - vond Artis het toch beter om hem te vangen en terug bij zijn soortgenoten te brengen. Met een lekker visje liet de vogel zich eenvoudig op de kant lokken en vastpakken.

De dierverzorgers stelden vast dat de conditie van de pelikaan niet optimaal was. Het dier was aan de magere kant en had een slecht verenkleed – hij voelde dof, koud en vochtig aan. Het koude winterweer en concurrentie van vogels die hem maar een rare eend in hun bijt vonden, zijn hem duidelijk slecht bevallen.

Na een veterinaire check mag de pelikaan weer bij een deel van z’n groep. Eerst even binnen om goed aan te sterken, maar binnenkort gewoon weer buiten in de Pelikanenvijver. Dankzij het publiek kon Artis de pelikaan steeds volgen en zo zijn welzijn goed in de gaten houden.
Provincie:
Tag(s):