woensdag, 29. november 2006 - 23:47

AZ door in UEFA Cup, maar met moeite

AZ is dankzij een 2-2 gelijkspel tegen Slovan Liberec door naar de volgende ronde van de UEFA Cup. Maar eerste in de poule worden zal een hele kluif worden voor de Alkmaarders. Dan zal Sevilla over twee weken in eigen stadion moeten worden verslaan door de ploeg van trainer Louis van Gaal.

AZ begon tegen Slovan met maar liefst drie spitsen in de basis. Zowel Shota Arveladze, Danny Koevermans als Moussa Dembele mochten vanaf de eerste minuut van de partij zijn. Verder startten Joey Gudjonsson en Gretar Steinsson bij de eerste elf.

De Alkmaarders voetbalden in de eerste helft alsof het een lieve lust was, maar toch ging Slovan Liberec met een voorsprong de kleedkamers in. De Tsjechen lieten de aanvalsgolven van AZ op de opgetrokken muur uiteenspatten en loerden vervolgens op de counter. Daardoor waren ze voor het half uur om was al twee keer gevaarlijk geworden, maar doelman Khalid Sinouh redde steeds uitstekend.

In de 25ste minuut moest hij alsnog grabbelen. Verdediger Zapotocny kopte een corner onberispelijk in het doel: 0-1. Tot overmaat van ramp moest de keeper zich kort na de tegengoal laten vervangen. Aan het gebaar van Sinouh te zien, kampt hij opnieuw met de spierblessure van twee weken geleden. Jongeling Job Bulters verving hem.

AZ ging vervolgens hartstochtelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar de beste kansen waren toch echt voor Slovan Liberec. In de 69ste minuut was het alsnog raak. Gretar Steinsson kon binnenkopen, nadat zijn directe tegenstander uit was gegleden: 1-1. Vlak daarna schoot invaller Julian Jenner op de lat.

Vijf minuten voor het einde leek de gedwongen keeperswissel niet goed uit te pakken voor AZ. Bulters zag er niet goed uit bij een afstandschot van Papousek, dat pardoes in het doel verdween: 1-2. Gelukkig voor de Alkmaarders had Jenner het mooiste van de avond voor het laatste bewaard. Een minuut voor het einde stifte de aanvaller op prachtige wijze de verdiende gelijkmaker binnen: 2-2.

Door het gelijkspel is AZ door naar de volgende ronde. Als het eerste wil worden in de poule dan moet de ploeg van trainer Louis van Gaal over twee weken winnen bij Sevilla. De nummer twee van de Primera Division won vanavond in dezelfde poule met maar liefst 0-4 bij Grasshoppers.

Als AZ uiteindelijk als tweede eindigt, zal het in de volgende ronde een club uit de Champions League treffen. Als ze derde worden ontmoeten ze een nummer één uit een andere UEFA Cup-poule.