woensdag, 18. januari 2006 - 22:33

AZ met tien man langs ADO

AZ blijft in het kielzog van koploper PSV en Feyenoord. Door de benauwde winst op ADO Den Haag, 3-1, staat de ploeg van trainer Louis van Gaal nu gelijk met de Rotterdammers.

AZ - ADO begon spetterend. Al na vijf minuten rondde Denny Landzaat een fraaie individuele actie van Shota Arveladze af: 1-0. Twee minuten later moesten de gastheren echter met tien man verder. Joonas Kolkka ontsnapte aan de AZ-defensie, Barry Opdam schoffelde de Finse aanvaller snoeihard onderuit. Omdat hij de laatste man was, trok scheidsrechter Bossen terecht de rode kaart.

Zelfs met een speler minder kreeg AZ in de eerste helft een prima kans op de 2-0. Arveladze kopte een corner net naast. Nadat trainer Frans Adelaar een verdediger (Spira Grujic) wisselde voor een middenvelder (Ferrie Bodde), leek ook ADO wakkergeschud. Michael Mols, Kolkka en Youssef El-Akachaoui konden de bal echter niet in het doel krijgen.

Al vroeg in de tweede helft schoot Roy Stroeve namens ADO op de paal. De Hagenaars leken op de gelijkmaker af te steven, totdat Bossen in de 59ste minuut in een buiteling van Arveladze trapte. De arbiter legde de bal op de stip en Landzaat scoorde zijn tweede van de avond. Het zat ADO niet mee, vooral niet toen Alberto Saavedra ook nog eens op de lat kopte.

Terwijl ADO aanviel maakte AZ het karwei af. De invallers Danny Koevermans en Pius Ikedia brachten de Alkmaarders via een onderlinge combinatie op 3-0. Stroeve redde in de laatste minuut de eer voor ADO. De Hagenaars blijven vijftiende met achttien punten.