woensdag, 5. april 2006 - 10:39

AZ verslaat NAC Breda

AZ heeft met grote moeite NAC Breda opzij gezet: 3-2. Door de nuttige overwinning is het kampioensfeestje van PSV met nog minstens vijf dagen uitgesteld en neemt AZ nog meer bezit van de tweede plek.

AZ begon met Theo Zwarthoed, Harris Medunjanin, Pius Ikedia en Danny Koevermans in de basis. Henk Timmer, Barry van Galen, Kenneth Perez en Martijn Meerdink mochten op de bank plaatsnemen.

Na elf minuten kreeg Koevermans de eerste grote kans van de wedstrijd, maar de spits schoof de bal voor het doel langs. Diezelfde Koevermans mikte in de 26ste minuut een meter voor de doellijn over na een slimme vrije trap van Medunjanin. NAC liet in de eerste helft wel aardig combinatievoetbal zien, maar wist geen echte kansen te creëren.

Tien minuten voor rust kreeg ook Stein Huysegems een enorme mogelijkheid. De Belg profiteerde van een blooper tussen Patrick Zwaanswijk en Timothy Derijck, maar schoot tegen landgenoot Davy Schollen op. Een seconde voor het rustgignaal kreeg ook NAC zowaar een noemenswaardige kans. Arne Slot punterde de bal bijna binnen, maar Zwarthoed redde adequaat. Daardoor gingen beide ploegen met 0-0 de kleedkamers in.

In de tweede helft barstte de wedstrijd pas echt los. Eerst maakte Slot verrassend genoeg de 0-1, maar Koevermans stelde binnen twee minuten orde op zaken. Weer vier minuten later zette Leonardo de bezoekers weer op voorsprong. Het genoodzaakte trainer Louis van Gaal om Gretar Steinsson en Perez in te brengen. Dat geschiedde niet zonder gevolgen, want in de 66ste minuut werkte Koevermans zijn tweede van de avond binnen.

Uiteindelijk bracht de derde invaller aan Alkmaarse kant, Shota Arveladze, AZ de winst. De club staat daardoor nog steviger op de tweede plaats: vier punten voor op Feyenoord, negen punten achter PSV. De Eindhovenaren hebben zondag aan een gelijkspel tegen FC Groningen genoeg om opnieuw landskampioen te worden.