zondag, 8. januari 2006 - 19:20

Brandweer steunt actievoerders Schinveldse bos

Onderbanken

De actievoerders die zich ophouden in het Schinveldse bos hebben zondag onverwacht steun gekregen van de brandweer Onderbanken en Brunssum. Deze korpsen zullen geen aggregaten leveren voor de verlichting die de politie en Koninklijke Marechaussee nodig hebben om het bos te verlichten bij de aanstaande ontruiming.

Ook de actievoerders zijn zeer blij met deze steun. Daarnaast zijn zondagmiddag na afloop van de demonstratie, die werd gehouden op initiatief van de SP, enkele honderden actievoerders het bos ingetrokken. Hoewel er een noodverordening geldt voor het bosgebied, waren de paar aanwezige politieagenten niet opgewassen tegen de grote toeloop van mensen. Volgens woordvoerder Peter van Groenfront! zitten er nu ongeveer 100 actievoerders van Groenfront! in het bosgebied en ruim 300 betrokken inwoners van de omliggende plaatsen.

In een toespraak heeft burgemeester Jos Zuidgeest van de gemeente Onderbanken zondagmiddag opgeroepen geen verzet meet te plegen tegen de voorgenomen bomenkap. Volgens Zuidgeest heeft de bevolking ‘met de uitspraak van de Raad van State verloren en blijft de politiek en de burgers van Onderbanken niets anders over dan dit te accepteren’. Verder heeft Zuidgeest gezegd: ‘accepteer de situatie, bewaar uw kalmte, en richt uw vizier op de toekomst: bouw samen verder aan de leefbaarheid van Onderbanken’.

Tot nu toe lijkt de boodschap van de waarnemend burgemeester aan dovemansoren gericht. Het toegestroomde publiek lijkt in het Schinveldse bos te willen blijven. Alle actievoerders gaan zich opmaken voor een koude nacht. Volgens woordvoerder Peter gaat mensen langzaamaan weer hun boomhutten in en is het even afwachten wat er precies gaat gebeuren.

In ieder geval hebben ze ook dit weekeinde weer voldoende eten gekregen van de bevolking. ‘Ondanks de kou probeert iedereen het er het beste van te maken’, aldus Peter.

De verwachting is dat het bosgebied zondagavond met een hekwerk wordt afgesloten. Het begin van de bomenkap staat gepland voor maandagochtend 08.00 uur.
Provincie:
Tag(s):