maandag, 2. januari 2006 - 19:21

Dales: burgers moeten referendum organiseren

Leeuwarden

De Leeuwarder burgemeester, welke optimistisch en vol vertrouwen het nieuwe jaar in gaat, laat in zijn nieuwjaarstoespraak weten dat Leeuwarders zelf een referendum moeten organiseren over het project 'Nieuw Zaailand'.

De grootschalige herinrichting van het Wilhelminaplein en omgeving, de vernieuwing en uitbreiding van het kernwinkelgebied, de renovatie en nieuwbouw van de parkeergarage, de opwaardering van de toegangsstegen en de komst van een nieuw Fries Museum midden in onze stad, is volgens Dales zo belangrijk en ingrijpend dat de Leeuwarders zelf het initiatief moeten nemen voor een referendum.

Op dinsdag 10 januari zal er in de Harmonie een voorlichtingsbijeenkomst worden gehouden. De gemeenteraad wil op 30 januari een besluit over deze herinrichting nemen.

Dales haalt in zijn toespraak ook aan dat Leeuwarden in 2006 zijn 92.000ste inwoner zal kunnen verwelkomen. ‘Tenminste, als al die gelukkige stelletjes in onze nieuwe uitleggebieden dit jaar iets beter hun best doen dan in het afgelopen jaar.’

Wethouder Sluiter scheertzijn snor eraf als de werkelijke bouw van 500 woningen komend jaar niet overtroffen wordt.

Stemmen op 7 maart wordt in Leeuwarden gemakkelijker dan ooit. Met het experiment 'Stemmen in een willekeurig stemlokaal' kan iedere Leeuwarder in ieder stemlokaal terecht.

Ook krijgt Leeuwarden in 2006 een aantal fantastische evenementen. ‘Niet ver weg, niet koud, niet suf en saai.’
Op 5 mei is in Leeuwarden, in aanwezigheid van de minister-president, de officiële start van de nationale viering van Bevrijdingsdag. Enkele weken later, op 16 en 17 juni, de open dagen van de vliegbasis, die twee- tot driehonderdduizend bezoekers zullen trekken. En eind juni een prachtig weekend in Leeuwarden met de finish van Friesland Vaart.

Ruim 700 plezierjachten varen op vrijdag 30 juni Leeuwarden binnen, er is een speciaal waterfestival in de binnenstad, waar ook de finish van de internationale zonnebootrace zal zijn . Met een internationaal congres over watertechnologie wordt Leeuwarden dat weekend hét watercentrum van Nederland en Europa.

Het Fries Museum bestaat 125 jaar en Holland Casino Leeuwarden wil nog dit jaar zijn poorten openen. Het Ljouwerter skûtsje gaat weer winnen en het Húzumer skûtsje lapt een oude traditie aan de laars en eindigt dit jaar niet als laatste.

‘Er is’, volgens Dales, ‘in 2006 alle reden voor feest!

’Lees hier de volledige nieuwjaarstoespraak van burgemeester Geert Dales
Provincie:
Tag(s):