donderdag, 30. november 2006 - 9:29

Drinken uit de fles in ongezond

Amsterdam

Wie rechtstreeks uit een fles drinkt, zorgt ervoor dat bacteriën die uit de mond komen de kans krijgen om zich in een rap tempo te vermenigvuldigen in de fles. Hierdoor kan de volgende drinker of de bacterieverspreider zelf er behoorlijk van aan de diaree raken.

Johan De Bevere, microbioloog en voedingsdeskundige van de Universiteit Gent onderzocht het slurpgedrag en constateerde dat wanneer je aan de fles drinkt, er altijd een beetje terugslag van water uit de mond in de fles komt.

Daarbij worden bacteriën uit de mond meegevoerd, samen met organisch materiaal, zoals voedselresten. Dat organisch materiaal vormt een voedingsbodem waarop bacteriën zich verder kunnen ontwikkelen.'' Uit het onderzoek komt ook naar voren dat het per persoon kan verschillen. De een is nou eenmaal gevoeliger voor bacteriën dan de ander.

Eric Kazmierczak van de klachtendienst van het watermerk Spa bevestigd in de Belgische krant Het Volk de nadelige gevolgen van het rechtstreeks drinken uit een fles. Laboratoriumanalyses kunnen de aanwezigheid van speeksel in de fles aantonen. Witte velletjes zweven rond, die je niet vindt in een ongeopende fles. Op zich zijn deze bacteriën niet schadelijk voor de volksgezondheid, maar je kunt er wel flink maag en darm stoornissen aan overhouden.

Advies: wanneer je aan de fles drinkt, zorg dat deze in één dag wordt leeggedronken. Lukt dit niet, bewaar het drinkwater in de koelkast. Door het koel te houden kan de bacterie zich slecht doorontwikkelen.
Categorie:
Tag(s):