vrijdag, 9. juni 2006 - 23:02

Ecuador verrast Polen en wint

Ecuador verraste vrijdagavond tijdens de tweede wedstrijd van het WK het Poolse elftal, de toeschouwers in het stadion en de kijkers thuis voor de televisie. De Zuid-Amerikanen speelden in de eerste helft goed en waren sterker dan favoriet Polen.

Het was ook in de eerste helft dat de Ecuadorianen op een 0-1 voorsprong kwamen via Carlos Tenorio, die iets later ook nog een goede kans op de 0-2 had, maar de bal niet goed raakte.

Pas in de tweede helft kwam het eerst zwak spelende Polen een beetje op gang en werd het naarmate de tweede helft vorderde steeds sterker en aanvallender, met vooral mogelijkheden voor Borussia Dortmund-speler Ebi Smolarek.

Ecuador verdedigde zich echter stug en de Polen hadden veel moeite er doorheen te komen, zelfs tegen het einde van de wedstrijd toen duidelijk bleek dat veel Ecuadorianen vermoeid begonnen te raken.

Het aanvallende spel van Polen zorgde voor veel gaten achterin, waar Ecuador tien minuten voor tijd handig gebruik van maakte. Ivan Kaviedes ontving de bal op randje buitenspel en gaf hem goed voor op Agustien Delgado, die hem voor het intikken had en zo de overwinning veilig stelde.

Geluk was ook niet aan de Poolse kant, dat vijf minuten voor tijd nog via Ireneusz Jelen op de lat schoot en in de blessuretijd via Pawel Brozek weer een grote kans miste.

Het was een grote domper voor Polen - dat 40.000 fans mee had in Gelsenkirchen, die tegen het einde van de wedstrijd hun eigen spelers zelfs uitfloten - dat zich vooraf een stuk sterker waande dan het op papier zwakke Ecuador.