donderdag, 5. januari 2006 - 17:26

Europese Organisatie EORG gaat demonstreren bij gevangenis

Amsterdam

De Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden Nederland (EORG Nederland) zal op korte termijn actie gaan voeren bij de gevangenis Arnhem Zuid. Aan de actie doen de gedetineerdenbonden, bezoekersgroepen en andere sympatisanten mee en heeft als doel de gedetineerden binnen de gevangenis steun te betuigen, in de moeilijke omstandigheden waarin zij momenteel verkeren.

Sinds 10 december 2005 mogen de gedetineerden o.a. niet meer bellen, daarnaast wil het ministerie van justitie geen onafhankelijke onderzoekscommissie samenstellen naar de grote hoeveelheid zelfmoorden binnen de inrichting.

De EORG heeft onlangs geprobeerd met de directeur van de inrichting aan tafel te gaan zitten maar directeur Klever verwijst de EORG naar de concernstaf uitvoeringsbeleid van het ministerie. 'Daar hebben we niks te zoeken, aldus het bestuur. De directeur is verantwoordelijk voor het beleid binnen de inrichting en niet de minister.

Het ministerie van justitie heeft al enkele malen aan de EORG verzocht om aan tafel te gaan zitten, onder voorwaarden dat de EORG alleen komt. De EORG heeft dat verzoek afgewezen omdat zij samenwerkt met o.a. de Landelijke gedetineerdencommissie, 'we werken samen dus onderhandelen doen we ook samen, daarnaast zijn we bang dat het ministerie ons tegen elkaar uit gaat spelen', aldus het bestuur.
Provincie:
Tag(s):