woensdag, 15. maart 2006 - 13:23

FNV: werkgelegenheid bij Philips in gevaar

Eindhoven

De ontwikkeling bij Philips-bedrijven baart FNV Bondgenoten dusdanig zorgen dat de bond de directie van Philips Electronics Nederland om een gesprek heeft verzocht. Volgens de bond betekent verkoop van bedrijfsonderdelen niet dat Philips van haar sociale verantwoordelijkheden richting het personeel af is.

Vakbondsbestuurder Joke Hubert: 'We zien meer en meer dat Philips slecht renderende bedrijfsonderdelen in de etalage zet waardoor het toekomstperspectief van die werknemers aantoonbaar verslechtert. Als mensen hun leven lang voor Philips hebben gewerkt, dan moet die loyaliteit ook na verkoop van het bedrijfsonderdeel worden beloond door Philips.'

Uit de reorganisaties en dreigende verkoop van andere bedrijfsonderdelen blijkt dat het menselijke gezicht van Philips steeds verder te zoeken is. Zo is Philips OPU (onderdeel van Philips Optical Storage) in Eindhoven verkocht aan een Taiwanees bedrijf en zullen de werknemers overgaan naar een nieuwe BV. De nieuwe eigenaar lijkt echter niet geïnteresseerd te zijn in de ontwikkelafdeling. Hubert: 'Er is geen business plan en er zijn geen risico-analyses gemaakt. De OR mag de letter of intent niet inzien en met vakbonden kan niet worden gesproken over een sociaal vangnet. De kans is zeer groot dat de werknemers na enige tijd zonder vangnet op straat staan. Dat is onacceptabel!'

Vorige week werd bekend dat Philps Semicon in Nijmegen de werktijden wil verlengen zonder de werknemers daarvoor te belonen. 'Een verslechtering van de werktijden en arbeidsvoorwaarden zonder dat er iets tegenover staat voor de werknemers is natuurlijk absurd', aldus Hubert.

Ook het faillissement van LG Philips Displays stemde FNV Bondgenoten niet vrolijk. Echter, onder druk van de vakbonden kwam het moederconcern alsnog over de brug en kwam er alsnog een sociaal plan. Een deel van het bedrijf heeft inmiddels een doorstart gemaakt. FNV Bondgenoten twijfelt over de levensvatbaarheid van het nieuwe bedrijf; mochten deze werknemers alsnog op straat komen te staan, dan klopt de bond opnieuw aan bij Philips.
Provincie:
Tag(s):