dinsdag, 17. januari 2006 - 18:28

Funderingsresten aangetroffen van een 16e eeuwse molen in Gouda

Gouda

Tijdens het archeologisch onderzoek dat momenteel aan de gang is op de Koningshoflocatie zijn deze week funderings- resten aangetroffen van wat vermoedelijk een 16e eeuwse standerdmolen is geweest. Het betreft een drietal bakstenen poeren van bijna 2 meter bij 1 meter, die in een kruisvorm liggen. Een 4e poer, die het kruis compleet zou maken, is in het verleden al weggegraven. Op deze poeren was het houten onderstel van de molen gefundeerd.

De vondst kwam niet geheel onverwacht. Op historische kaarten van Gouda, zoals die van Braun en Hoogenberg uit 1588 en die van Johan Blaeu uit 1648 staat op deze plek een molen afgebeeld.

Dat de nu aangetroffen funderingen toebehoren aan een molen uit de 16e eeuw is dus zeer waarschijnlijk, maar nog niet helemaal zeker. De poeren liggen namelijk ondieper dan verwacht, tussen muurrestanten uit de 18e en 19e eeuw. De komende weken zal daarom door de archeologen nader onderzoek worden gedaan om te controleren of het inderdaad gaat om een 16e eeuwse molenfundering, en niet met een jongere opvolger daarvan. In afwachting van de resultaten van dat onderzoek zullen de funderingen weer veilig afgedekt worden door een laag grond.

Dat de vondst van de funderingen al werd verwacht, maakt de ontdekking niet minder bijzonder. Molenfunderingen, zowel uit de 16e als uit de 18e eeuw, zijn in Nederland nog niet vaak opgegraven. In Gouda pas 1 keer eerder: in 1977. Dit was toevallig op de andere hoek van de Koningshof: de Verloren Kost/Vest. Hier zijn toen door amateur-archeologen van de archeologische vereniging Golda funderingsrestanten opgegraven van Molen de Korenbloem, uit de 17e eeuw.
Provincie:
Tag(s):